25 / 04 / 2024

TAKBİS, Tapu Kadastro'nun yerinde satış zorunluluğunu kaldırdı!

TAKBİS, Tapu Kadastro'nun yerinde satış zorunluluğunu kaldırdı!

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gayrimenkul satışında yerinde satış zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Artık en yakın tapu müdürlüğünden tapu devri gerçekleştirilebilecek



Türkiye'de konut satışlarındaki patlama ile inşaat sektörü uçuşa geçerken Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden bürokrasinin belini kıracak adım geldi. Gayrimenkul satışında yerinde satış zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Vatandaş Türkiye'nin herhangi bir yerindeki gayrimenkulünün satışını kendisine en yakın tapu müdürlüğünde yapabilecek. Memleketindeki tarlanın satışı İstanbul'da kolayca gerçekleştirilirken, Antalya'daki yazlığı almak için defalarca bu şehre gidip gelmeye gerek kalmayacak.

TAPUDA BÜROKRASİ BİTTİ

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tüm tapu müdürlüklerini on-line sistem ile birbirine bağladı ve arazi satışında vatandaşın önündeki en büyük bürokrasiyi ortadan kaldırdı. TAKBİS sistemi sayesinde tüm tapu müdürlükleri kendi yetki alanlarının dışındaki bölgelerdeki taşınmazların satışını gerçekleştirebilecek. Böylelikle vatandaş, satacağı arsasının veya gayrimenkulünün bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne gitmek yerine, kendisine en yakın tapu müdürlüğüne giderek satışı gerçekleştirebilecek.

İL İL DOLAŞMAYA GEREK YOK

İstanbul'da yaşayan bir kişinin başka bir şehirdeki arsasının satışı için bu şehre gitme zorunluluğunu ortadan kaldıran sistem, hem milyonlarca vatandaşı büyük bir masraftan kurtaracak hem de Türkiye genelinde arsa ve gayrimenkul satışlarını artıracak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın müjdesini verdiği uygulamada ilk satışlar pilot seçilen İstanbul Avcılar, Antalya Aksu,  Ankara  Keçiören ve Edirne Keşan Tapu Müdürlükleri arasında gerçekleştirildi. Ağustosta başlayan pilot uygulamaların başarısından sonra Bakan Bayraktar, projenin en kısa sürede tüm Türkiye genelinde uygulanması için talimat verdi ve 2 ay gibi kısa bir sürede proje tamamlandı.

BAŞVURU EN YAKIN MÜDÜRLÜĞE

Satışı gerçekleştirecek vatandaşların, kendilerine ait taşınmazın bilgileri ve vatandaşlık numaraları ile kendilerine en yakın tapu müdürlüğüne başvurmaları yeterli olacak. Satışı yağılacak taşınmazın bilgileri, belgeleri ve bu sistem ile satışın gerçekleştirilmesi talebine ilişkin yazı elektronik ortamda tarandıktan sonra satışı yapacak tapu müdürlüğüne gönderiliyor. İşlemin yapılmasına engel bir durumun bulunmaması (kimlik tespitinin yapılamaması, azil, tedbir, kamu haczi vb.) durumunda TAKBİS sistemi satışı başvurulan tapu müdürlüğünün yapmasına onay veriyor.

Sabah/MEHMET ALİ BERBER


Geri Dön