19 / 04 / 2024

Taks alanına dahil olmayan alanlar!

Taks alanına dahil olmayan alanlar!

Tak, taban alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Bir yapının taban alanının, arsa alanının ne kadarına yapılabileceğinin oranını gösteriyor. Peki, taks alanına dahil olmayan alanlar neler?



Taks alanına dahil olmayan alanlar!

Tak, taban alanı katsayısı olarak tanımlanıyor. Bir yapının taban alanının, arsa alanının ne  kadarına yapılabileceğinin oranını gösteriyor. 


TAKS (Taban Alan Katsayısı) = 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayı olarak da karşımıza çıkıyor. Bu alanın katsayı ile çarpılması sonucunda bina alanı hesap ediliyor. 


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında taks hesabına dahil olmayan alanlar yer alıyor. İşte, taks alanına dahil olmayan alanlar!


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.


Taks hesabı nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön