28 / 03 / 2024

TAKS değeri nedir?

TAKS değeri nedir?

Bir yapı inşaatı sürecinde, inşaat alan hesabında gerekli olan değerler arasında TAKS değerleri de bulunuyor. Peki, TAKS değeri nedir? TAKS hesaplaması nasıl yapılır? İşte yanıtı..



TAKS değeri nedir?

Bir yapı inşaatı sürecinde, inşaat alan hesabında gerekli olan değerler arasında TAKS değerleri de bulunuyor. Taban alanı kat sayısı olan TAKS; yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak karşımıza çıkıyor.


Bazı alanlar TAKS hesabına dahil edilmiyor. TAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar şu şekilde sıralanıyor;


Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. 


Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmiyor.


Taban alanı katsayısı değerleri, imar planı yönetmeliğinde belirleniyor. Peki, TAKS değeri nedir?


Taban alanı katsayısı (TAKS), belediyece belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişebiliyor. Peki, TAKS hesaplaması nasıl yapılır?


Belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. 


Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.



Yapı inşaat alanı nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön