25 / 04 / 2024

TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

İnşaat projeleri yapılırken, dikkat edilen noktalardan biri de TAKS oluyor. TAKS hesabı göz önünde bulundurularak, projenin taban oturum alanı belirleniyor. Peki TAKS nedir, nasıl hesaplanır?



TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. TAKS, söz konusu yapıların inşaat taban alanı sınırlarını belirleyen hesaplama olarak karşımıza çıkıyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, "İmar taks nedir?, İmarda taks nedir? gibi sorularınızın yanıtı şu şekilde açıklanıyor:


Madde 14- 

Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.


TAKS hesabı nedir?

Taban alanının parsel alanına olan oranına "Taban Alanı Katsayısı" deniyor. Yapılacak inşaat, belirlenen TAKS hesabının dışında çıkamıyor.




Taban alanı nedir?

TAKS nasıl hesaplanır?
TAKS, KAKS (Emsal) nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön