27 / 04 / 2024

Taksim Elmadağ arasına Osmanlı Mahallesi kurulacak!

Taksim Elmadağ arasına Osmanlı Mahallesi kurulacak!

Sarp Agop Vakfı'nın Taksim Elmadağ arasındaki arazisine 300 milyon dolara Osmanlı Mahallesi kurulacak. İçinde alışveriş merkezi ve tiyatro da yer alacak



Yıl 1831... Ermeni Katolik cemaati, veba ve kolera salgınının arttığı günlerde ihtiyaç haline gelen hastane ve bir fakirhanenin kurulması için Kirkor Kılıçyan'ın Galata'daki evinde toplanıyor ve karar alıyor.
Aralık ayında ise Galata Kadısı'nın iznine dayanılarak padişah fermanı ile halktan toplanan paralarla kilise ve hastanenin yapımına başlanıyor.

Gönüllü işçilerin çalıştığı inşaat 6 yılda tamamlanıyor. Hasta-neye bir de huzurevi açılıyor.
Taksim ve Elmadağ bölgesi bugün artık Türkiye turizminin ana akslarından biri. Surp Agop Vakfı, kaynaklarını arttırmak amacıyla, değerlenen araziyi yatırımcılara açmaya karar veriyor. 2008 yılında Vission Europe ile anlaşma yapılıyor.
Ünlü mimar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'm ortak olduğu grup, projeyi hazırlayıp izinlerini almış durumda. Kiracılar hemen hemen tahliye edildi. İnşaat yılbaşı itibariyle başlayacak. 2014'te de kapılarını açacak.

Selim Dalaman, projenin 230 odalı 5 yıldızlı otel, çok amaçlı bir kongre merkezi, tiyatro, butik ofis ve restoranlardan oluş-tuğunu anlatıyor. Hastanenin restore edilerek korunacağını söyleyen Dalaman, bölgede küçük çapta bir alışveriş merkezi de olacağını belirtiyor. Projenin maliyetinin de 300 milyon euroyu bulacağını anlatan Dalaman, adını neden Osmanlı Mahallesi koydukları sorusunu ise şöyle yanıtlıyor:
"Taksim ve çevresinin bir mimari dokusu var. Cumhuriyetin ilk yıllarında da aynı anlayış hâkim. Şehre küs olmayan bir proje. Alışveriş merkezi de kapalı bir alan olmayacak. Şehre dönük, insana yakın bir yaklaşım.''

Şan Tiyatrosu yeniden

Şan Tiyatrosu yandı mı yakıldı mı 1987 yılında Ferhan Şensoy'un 'Muzır Müzikal' oyununun bitiminden 10 dakika sonra çıkan yangında kül olan Şan Tiyatrosu için bu sorunun yanıtı hâlâ bilinmiyor. Projenin ana unsurlarından biri de Şan Tiyatrosu'nun yeniden hayat bulacak olması. Huzurevi olarak kullanılan Sıraevler de bu projeyle butik ofisler ve gurme restoranlara dönüşecek. Ofisler ise moda merkezi haline getirilecek. Dünyanın ve Türkiye'nin ünlü dizaynırlarına kiralanacak. Görüşmeler başlamış.

Jale Özgentürk / Radikal


Geri Dön