26 / 04 / 2024

Taksim projesi nedir?

Taksim projesi nedir?

Son günlerde gündemden düşmeyen Taksim projesi nedir? Projenin detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Taksim projesi nedir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda Taksim Meydanı'nın araç trafiğinden arındırma ve yayaların kullanımına açma amacını taşıyan proje, "Taksim yayalaştırma projesi" olarak nitelendiriliyor.


Bu proje ile birlikte, yayaların Taksim Gezi Parkı, AKM, Talimhane ve İstiklal Caddesi arasında trafik kesintisi olmadan yürüyebilecekleri tüm alanlarla birlikte meydan yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alanın yapılması planlanıyor. 


Bir sene içinde tamamlanması hedeflenen Taksim Yayalaştırma Projesi için, Eylül 2011’de karar alındı. 28 Haziran 2012 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili ön yeterlilik ihalesinin tamamlandığını açıkladı. Ekim 2012'de ise Koruma Kurulu tarafından Taksim yayalaştırma projesi için onay verildi.


23 Ağustos 2012 tarihinde proje için ihale gerçekleştirildi. İhaleye 11 firma katıldı ve projenin ihalesini Kalyon İnşaat 51 milyon 555 bin 370 TL bedel ile kazandı. 31 Ekim 2012 tarihinde Taksim'i yayalaştırma projesinin ilk etabına Zambak Sokak, Cumhuriyet Caddesi ve Divan Oteli'nin bulunduğu bölge trafiğe ve çoğunlukla da yaya ulaşımına kapatılarak başlandı.


Şubat 2013'te Osmanlı dönemine ait bir kemere rastlanması sonucunda inşaatın belli bölgelerinde inşaat çalışmalarına ara verildi. Nisan 2013'te projenin yüzde 50’si tamamlandı. 28 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkı'nda yapılacak Kışla için yıkım çalışmalarına başlandı.


1 Haziran 2013'te 4 gündür süren eylem sonucunda 6. İdari Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin kararı oy çokluğuyla alındı.


Taksim projesi son durum

Bugün, 6 Haziran 2013'te Taksim projesi için bekleyiş ve eylemler devam ediyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön