20 / 04 / 2024

Taksim Sarnıcı 1933 yılında bulunmuş!

Taksim Sarnıcı 1933 yılında bulunmuş!

24 Ağustos 1933 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberde Taksim'de sarnıç bulunmuş ve belediyede ki uzmanların iddiası bu sarnıç 1000 yıl yaşıyabilecekmiş. Ayrıca Terkos şirketi sarnıcı su deposu olarak kullanacakmış.



Taksim'de bulunan sarnıç


7000 ton su alacağı anlaşılan sarnıç terkos deposu yapılacak


Taksim'de, Terkos sularını toplayacak büyük bir depo tesisine ihtiyaç görülmüştü. Belediye fen heyeti bu münasebetle tetkikat yaparken, Taksim'de Cumhuriyet Meydanı civarındaki Taksim suyu sarnıcından istifadeyi düşünmüş ve tecrübe için sarnıcın sularını boşaltmıştır. Sular boşalınca sarnıcın çok muhkem ve nefis bir eser olduğu görülmüştür. Sarnıç gayet san'atkarane imal edilmiş 24 gözden müteşekkildir. Alakadarlar, bu gözlerin daha bin sene tamire ihtiyaç hissetmiyecek derecede muhkem olduğunu söylemektedirler.


Belediye Terkos için Amerika'dan aldığı son sistem bir makine ile bu cesim sarnıcın içini sıvamıştır. Bu makine yüzlerce amelnin göreceği işi, üç kişi ile görmektedir.

Belediye, depo ittihaz edilecek olan bu sarnıca tulumba tertibatı yapacak, bu suretle Terkos suyunun en yüksek bina katlarına çıkması temin olunacaktır. Bu sarnıcın 7 bin ton kadar su alacağı tahmin edilmektedir.


Cumhuriyet Gazetesi  24 Ağustos 1933


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön