23 / 04 / 2024

Talas'da 111 tarihi yapıya restorasyon yapılacak!

 Talas'da 111 tarihi yapıya restorasyon yapılacak!

Tarihi Kentler Birliği projesi olan 7 Bölge 7 Kent kapsamında Kayseri Talas'da 111 tarihi yapıyı koruma altına aldı. Talas Belediyesi'ne Kültür Bakanlığı ile Erciyes Üniversitesi maddi destek sağlıyor





Talas'da yerel belediyeler tarihsel doku ve kültürel zenginliklerin koruyarak,i gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla seferberlik başlattı ve önce Erciyes Üniversitesi daha sonra Kültür Bakanlığı'ndan maddi destek geldi. 


Talas'ta proje kapsamında koruma  altına alınan 111 tarihi yapı bulunuyor. Çoğu konut ve köşk. Talaslılar'ın yaptırarak Atatürk'e armağan ettikleri Atatürk Köşkü'de bu yapılardan yalnızca biri. Eski yapılardan bazıları şöyle:


Eski askerlik şubesi; Zincidere eski polis okulu, eski rüştiye mektebi ile 4 cami, 2 kilise; 4 hamam, 1 kervansaray, 1 han, 1 fırın, 8 çeşme, 1 ticarethane, Kuru Köprü su kemerleri, 1 türbe, 1 kuyu, 1 çardak, 1 kapı.


Bakanlık tarafından gönderilen ödeneklerle ise ilçedeki tarihi Okutan Konağı restore ettirilerek çok amaçlı kültür merkezine dönüştürüldü. Talas'ta korunacak doğal ve kültürel doku içinde falezler de var. Ali Dağı  eteklerinde ilçeye "aşağı" ve "yukarı" tanımlamalı yerleşim zorunluluğu  getiren falezlerin iki yakası, mağara tipi eski devir barınakları, yer altı dinsel yapıları ve su sarnıçlarıyla dolu. 


Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, geçmişte uygulanan hatalı imar politikaları yüzünden çok sayıda tarihi ve kültürel değerini yitiren  ilçede, kalan değerlerin korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için herkese, her kuruluşa önemli görevler düştüğünü belirterek şöyle devam etti:


Bölgeden Talas'ın seçilerek proje kapsamına alınması, kentin kültürel kimliğinin farklı boyutlarda ele alınarak değerlendirilmesi anlamına geliyor. Çoğunun yitirilmiş olmasına karşın Talas yine de anlamlı bir tarihsel doku ve kültürel zenginliğe sahip. Biz belediye olarak, geçmişi yaşatan, ancak bir süre öncesine kadar kaderine terk edilme talihsizliği ile yüz yüze kalan mahalle ve semtleri, içindeki köşkleri, konakları, mimari özelliklere sahip eski yapılarıyla, gelecek kuşaklara aktarmak için yoğun çaba harcıyoruz. Tarihi Kentler Birliği'ne alınan Talas, şimdi tarihi geçmişine yerel kültürüne sahip çıkıyor. Geçmişin tarihsel dokusunu yeniden canlandırmanın heyecanını yaşıyor.



Kayseri'nin incisi olarak bilinen Talas, Ali Dağı eteklerinde falezler ile ayrılan ve iki bölümden oluşan Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri. Tarihi Kentler Birliği'nin, "7 Bölge 7 Kent" projesinde Orta Anadolu'yu simgeliyor.



Talas'ta kültürel ve sanatsal mekanların sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Rifat Yıldırım, "Bir süre önce Osmanlı Kültür Evi'ni yaparak, Talas'ı halkın kültürel ve sosyal alanda kullanabileceği bir mekana kavuşturduk.


Osmanlı Evi'ni hemen ardından 950 bin lira harcayarak Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi Projesi'ni gerçekleştirdik. Hayata geçirilen bu projeler belediyemize 'Tabiat ve Kültür Varlıkları'nın Korunması' kategorisinde Yılın Büyükşehir İlçe Belediyesi ödülü getirdi. Ali Saip Paşa Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Okutan ve Feyzioğlu konakları, Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı Şehri Projeleri ile tarihi dokunun önemli bir bölümünde restorasyon çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.


Selçuklu Kültür Evi'ni de hizmete açacağız


Şimdi de Selçuklu Kültür Evi'ni hizmete açmaya hazırlandıklarını aktaran Yıldırım, "Selçuklu Kültür Evi, Mevlana Mahallesi'nde Cengiz Aytmatov Parkı içerisinde inşa edildi. Bu yapı, çevresindeki modern hayatın içinde anlamlı bir tarihi mesajı kurguluyor. Selçuklu Kültür Evi, Karatay Kervansarayı'nın ölçekleri küçültülerek yapılan küçük bir modeli. Yapıda sadece o dönemin mimari çizgileri yansıtılmakla kalmıyor, Selçuklu motiflerinin seçkin örnekleri de yer alıyor" şeklinde konuştu. Hedeflerinin kısa zamanda Talas'ı turizm cenneti haline getirmek olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Belediye olarak gelecek nesillere sunacağımız en büyük armağan tarihi mirasımız olacak. Bu anlamlı mirası en sağlıklı şekilde bırakabilmek ve Talas'ı taş konakları, yıldız odalı köşkleri, falezleri ve yer altı uygarlıkları ile turizme açabilmek için yoğun çaba harcıyoruz" dedi.


Dünya Gazetesi


Geri Dön