28 / 03 / 2024

Tamer Heper: Mirasta veraset ilamı yanlışlıkları olabiliyor!

Tamer Heper: Mirasta veraset ilamı yanlışlıkları olabiliyor!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper Mirasta veraset ilamı yanlışlıklarının olabileceğini bugünkü yazısına taşıdı...



Annemiz hayatta iken daire sahibi bulunduğu binanın deprem riski var. Apartman kat malikleri kurulunda gerekli kararlar alındı ve bina mütsannsuc -«»Uccj su annem vefat etti, üç kardeş mirasçı olarak kaldık. Veraset ilamı için başvurduk, üç kardeşin nüfusunda anne ismi doğru olarak yazılı iken gelen anneme ait nüfusta ismi başka çıktı. Bu nedenle veraset ilamı alamadık. Müteahhitle ilişki de de imza kullanamıyoruz. Bunun düzeltilmesi için dava açılması gerektiği söyleniyor. Ancak-elbette bu bir süreç. Bu süreçte annemize ait dairenin bir başkasına geçmemesi veya kamulaştırtmaması için neler yapmalıyız? 


Bahsettiğiniz olay bir tek sizin başınıza gelmiş bir olay değil.

Bizde nüfus kütüklerine yanlış yazılmış birçok böyle isim var. Sizin annenizle soyadınız tamam da isimde değişiklik var. Bunlann bir kısmı idari tasarrufla düzeltiliyor. Örneğin nüfusa geldi kayıtlanna bakılıp, kütüğe yanlış geçirildiği tespit edilenler davaya ihtiyaç duyulmadan düzeltiliyor, dolayısı ile bu zamandan tasarruf sağlıyor.

Ancak idari yönden düzeltilebilir bir yanlış olsaydı nüfus müdürlüğünün size bunu söyleyeceği kanaatindeyim. Anlaşıldığı kadan ile bu idari tasarrufla düzeltilemeyecek bir husus.

Bu durumda da dava yolu kalıyor. Evet dava bir süreç, ne kadar sürer bilinmez ama kısa sürede sonuçlanmayacağı da kesin. Sizin endişeniz bu arada dairenin başkalarının tasarrufuna geçmesi.

Bir gayrimenkul böyle durduk yerde bir başkasının tasarrufuna geçmez. Geçmesi için kanunda sayılı hallerin olması lazım. Bu da ancak mahkeme karan ile olabilir. Belki sizin aklınıza gelen ve istimlakten söz ettiğiniz husus, mirasçı bırakmadan ölenlerin mirasçısının devlet yani hazine olması. Böyle bir ihtimal uzak ihtimaldir, fakat bu veya buna benzer başka nedenlerle endişe ediyorsanız açacağınız davada, dairenin bir başkasının adına tescilini önlemek bakımından mahkemece tedbir karan verilmesini talep edersiniz. Büyük ihtimalle mahkeme de böyle bir karar verecektir. Benim önerim mademki idari yönden düzeltme yolu kanalı, bir an evvel davanızı açmanızdır.


Posta


Geri Dön