25 / 04 / 2024

TANAP'ın temel yıl sonunda atılacak!

TANAP'ın temel yıl sonunda atılacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasındaki Bakü zirvesinde TANAP projesi masaya yatırıldı. Toplamtıya Enerji Bakanı Taner Yıldız da katıldı. TANAP'ın temel yıl sonunda atılacak.



Başbakan Erdoğan, yılsonuna kadar temelin atılabileceğini belirtti. Erdoğan ile Aliyev, dünkü Bakü zirvesinde enerji işbirliğini masaya yatırdı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı toplantıda ana Gündem maddesi TANAP oldu. Erdoğan, “TANAP’ta temel atma belirlendi mi? Ne zaman başlanacak” sorusu üzerine, “TANAP’ta kamulaştırma başladı, devam ediyor. Yetiştirebilirsek bu yıl sonuna kadar, atabilirsek atarız. Endişemiz yok. Biran önce dozerler çalışsın. Güzergâhı ortaya çıksın. Kanallar açılınca borular görülünce dünya yakından takip edecektir” dedi.




Aliyev ile ikili ve bölgesel konuları ele aldıklarını belirten Erdoğan şunları söyledi:

“Dış ticaret hacmi 15 milyar dolara yükseliyor. TANAP projesi çok önemli. 2018 hedefinin TANAP’ta yakalayınca uluslararası kardeşliğimizi çok ama çok güçlendirecektir. Bakü, Tiflis, Ceyhan petrol boru hattı meselesi, Şahdeniz projesi ikili bağlarımızın ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Çok ciddi yatırımları birlikte atacağız. doğalgaz konusunda atacağımız yatırımlar Petkim’de başlayan süreç ve yeni yatırımlar bu adımların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”


2018 açılışını yapacağız

Aliyev ise TANAP’ın 2018’te açılışını yapacaklarını belirterek, “Vaktinde icra etmek istiyoruz” dedi. Aliyev, “TANAP dünyanın enerji haritasını değiştirmiştir. Bizi birleştiren enerji dehlizleri halklarımız için büyük fayda getirecektir” diye konuştu.

Azerbaycan’dan çıkan doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan TANAP yani Trans Anadolu doğalgaz boru hattı projesindegörüşmeler sürüyor. Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısında TANAP’ın 2014 başında temelinin atılacağı açıklanmıştı.


Milliyet


Geri Dön