19 / 04 / 2024

Taner Yıldız: 2013 yılında fiili olarak 242 milyar kilovat saat elektrik tüketildi!

Taner Yıldız: 2013 yılında fiili olarak 242 milyar kilovat saat elektrik tüketildi!

Gebze ilçesinde SEDAŞ SCADA Merkezi açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'de geçtiğimiz 2013 yılında fiili olarak 242 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiştir" dedi




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  "Türkiye'de geçtiğimiz 2013 yılında fiili olarak 242 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiştir" dedi.


Gebze ilçesinde SEDAŞ SCADA Merkezi açılış töreninde konuşan Yıldız, SCADA sisteminin Türkiye'de ilk defa 1994 yılında Kayseri'de uygulandığını belirterek, o zaman Türkiye'nin böyle bir değişime ne kadar hazır olduğunu hep beraber test ettiklerini söyledi.   


Kurulan sistemle trafo ve indirici merkezlerle alakalı her türlü bilginin alınabildiğine dikkati çeken Yıldız, "Bunu vatandaşımız bir müddet sonra hissedecek. Arızalara daha hızlı müdahale edildiği ve kesintilerin daha az olduğu bir Türkiye oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.  


Bakan Yıldız, atmosferi açık işletmelerde yaz, kış ve don olaylarının bu tür işletmelere olumsuz etkisi olduğunu dile getirerek, "O yüzden gerçekçi olmamız lazım. Her zaman söylüyoruz ağustosun 20'sinde hele hele dünyadaki iklim şartlarının değişmesiyle beraber Türkiye'de 20 Ağustos'ta önceki yıl fırtına oldu. Bir tane 154 kilovoltluk direk yıkıldı. Bu hiç normal bir şey değil ama oldu. O yüzden bugün Arjantin'de, Brezilya'da, Manhattan'da Amerika'da, Moskova'da, Londra'da elektrik kesintileri oluyor. Bunu kendimizin işletmelerini makul hale getirmek için söylemiyorum böyle bir gerçeğin dünyanın her tarafında olduğunu söylüyorum. Yani bu bir enerji sektörünün savunması değildir, bir gerçeğin kamuoyuyla paylaşılması işidir. O yüzden 12 milyon insanın Moskova'da yaklaşık 1-1,5 gün enerjisiz kaldığı bir yapı içerisinde bulunuyoruz 2014'te" diye konuştu. 


- "2013'te 242 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiştir"


Bu kesintileri azaltmak adına böylesine modern, fonksiyonel bir merkezi Türkiye'nin her tarafında yaygınlaştıracaklarını anlatan Yıldız, Kayseri'de bunun dördüncü versiyonunun işlendiğini ifade etti. 


Yıldız, hizmet sektöründe sürekli bir problem noktası oluşabileceğini ancak bunları azaltacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:


"Basında şöyle bir haber göremezsiniz; 'Dün Türkiye'nin her tarafında elektik vardı' Bu normal olan birşey zaten, olmaması anormal olduğu için sürekli bir menfi nokta üzerinden değerlendirilir dağıtım şirketleri ama büyük resmi gözümüzden kaçırmamız lazım. Büyük resim bize şunu söylüyor; Türkiye'de geçtiğimiz 2013 yılında fiili olarak 242 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiştir. Fiili durum bize bunu söylüyor. Valiliklerimize, bakanlıklarımıza, abone bilgi yönetim sistemlerimize gelen şikayetlerin her birisini topladık. Bu şikayetler 10 binde birler mertebesinde ama kamuoyu algısı böyle değil, daha yüksekmiş gibi. O yüzden gerek bazen siyasetin gerekse bir kısım teknik insanların böyle bir arızanın, böyle bir kesinti noktalarının arkasına, zaman zaman direklerin arkasına sığınmaması lazım geldiğini bir siyasetçi olarak da söylemek istiyorum."


- "Merkez 1,5 milyon aboneyi rahatlatacak"


SCADA sisteminin 20-30 yıllığına bölgedeki illerin daha iyi hizmet almasını sağlayacağını dile getiren Yıldız, merkezin teknik açıdan 1,5 milyon aboneyi rahatlatacağını söyledi. 


Bakan Yıldız, Türkiye'de 21 bölge olduğunu ve bu 21 bölgenin de özel sektör tarafından işletildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Gerek abone bilgi yönetim sistemlerinde gerekse SCADA sistemlerinde, GPRS'de her türlü coğrafi bilgi sistemlerinde elektrik dağıtım hizmetlerinin çok önemli bir yanının olduğunu söylüyorum. Türkiye'de 1 milyon 100 bin kilometre iletim ve dağıtım hattı var. Dünyanın etrafını 25 kez dolaşıyor ve burada herhangi bir hattaki kesinti sizin şikayet noktanız oluyor. 182 bin adet ana trafo merkezi var, 14 milyon adet direk var... Yani birisi bize 'falan yerde direk yıkıldı' dediği zaman biz genel resmin içerisinde nereleri kapsıyor ona bakıyoruz. Türkiye'nin sokak aydınlatmaları, SCADA sistemleri, elektrik dağıtım merkezleri, yalnızca enerji sektöründe değil, bütün sektörler açısından baktığımızda Türkiye'nin modern yüzü olacak."


Avrupa'nın ikinci büyük şebekesini yönettiklerini vurgulayan Yıldız, "Şimdi 380 kilovoltlarda enerji altında çalışmayla alakalı 4 tane helikopterin açılışını hep beraber yapacağız. Yalnızca Fransa'da uygulanıyor. O yüzden biz yatırımlarımızı yılda 2 milyar liralık yatırımları elektik dağıtım hizmetlerine verdik" ifadesini kullandı. 


Konuşmaların ardından Yıldız ve beraberindekiler merkezin açılış kurdelesini kesti. Daha sonra merkezde incelemelerde bulunan Yıldız, SCADA sisteminin test çalışmasına katıldı. 


Yıldız, bazı mahallelerin elektriğinin kesilmesinin planlandığı test sırasında "test için de olsa vatandaşın elektriksiz kalmasına gönlümüz el vermez" diyerek şebekenin başka bir hattan beslenmesini takip etti. 


Buradan SEDAŞ'ın çağrı merkezine geçen Yıldız, bir telefonu cevaplayarak sorunun çözülmesini sağladı.



AA


Geri Dön