19 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Akkuyuda Japonlarla anlaşma olmayacak!

Taner Yıldız: Akkuyuda Japonlarla anlaşma olmayacak!

Türkiyenin kendi kendine yeten ülke olması için enerji yatırımlarının devam edeceğini söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, Daha fazla bekleyemeyiz. Japonlarla Akkuyuda değil Sinopta olacağız dedi



Türkiyenin kendi kendine yeten ülke olması için enerji yatırımlarının devam edeceğini söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, Daha fazla bekleyemeyiz. Japonlarla Akkuyuda değil Sinopta olacağız dedi

Enerji Bakanı Yıldız, hızlı trende eşi Selma Hanım, kızı Reyyan, oğulları Hayrullah ve Ömer Yıldız ile seyahat etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyuda Japonların olma durumu söz konusu değil dedi. Ramazanın ilk iftarını madencilerle yapan, Kütahya ve Afyonkarahisarda incelemelerde bulunan, daha sonra Yüksek Hızlı Trenle Eskişehire giden Bakan Yıldız, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, nükleer enerji konusundaki soruların cevapladı. Japon heyetin Türkiyede bulunduğunu, görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Yıldız, Japonya bildiğiniz gibi çok şiddetli bir deprem ve tsunami geçirdi. Ama hayat devam ediyor. Biz onlar kadar uzun süre bekleyemeyiz. Japonlar ile Akkuyuda bu iş olmaz. Onlarla Sinopta olacağız. O yüzden Japonyadan gelen heyetle tekrar bir araya geleceğiz. Evet ya da hayır demeleri lazım. Son durumu kamuoyuyla paylaşacağız diye konuştu.

KENDİ KENDİMİZE YETMELİYİZ

Bakan Yıldız, hem Karadenizde hem de farklı yerlerde petrol ve doğalgaz aramasının sürdüğünü, öncelikle kendi kendine yetebilen bir Türkiye hedeflediklerini söyledi. Madencilikte ciddi girişimler bulunduğunu, özel sektörle büyüme hedeflediklerini anlatan Yıldız, Son bir yıldaki elektrik tüketiminde yüzde 19 artış oldu, yani bu birçok ülkenin 5-6 yıllık büyümesine denk geliyor. Enerji sektörü de 2023 Türkiye vizyonumuza paralel büyüyecek dedi.

Kıymetli madenlere 6 milyar dolar

Altın, gümüş gibi kıymetli madenlerin uluslararası piyasalarda hızla değer kazanması, Türkiyenin ithalat faturasını büyütüyor. Bu olumsuzluğu dikkate alan Enerji Bakanlığı, cari açığa olumsuz etki yapan kıymetli madenleri tek tek tespit etti ve bu madenlerin işletilmesi için dev tesis kurulmasına karar verdi. Özel sektör eliyle gerçekleştirilmesi hedeflenen bu yatırım için ilk görüşmeler sonuçlandı. 6-7 milyar dolarlık yatırımla kurulacak tesisin 4 yılda tamamlanması, böylece ithalat faturasının önemli ölçüde azaltılması planlanıyor. Projeye ilişkin bilgi veren Bakan Yıldız, Kurulacak tesisle altın, gümüş, bakır, çinko ve kurşun gibi kıymetli madenlerin Türkiyede işlenmesi sağlanacak, katma değerli ürün üretilecek.Böylece ithalat ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak dedi.
Türkiye/Cenk ESEN


Geri Dön