26 / 04 / 2024

Taner Yıldız Aliağa'daki yatırım çalışmalarını inceledi!

Taner Yıldız Aliağa'daki yatırım çalışmalarını inceledi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, SOCAR grubunun Aliağa’da yaptığı 9 milyar dolarlık yatırıma ilişkin "SOCAR'ın yatırımı, Türkiye'de siyasi istikrara olan güveni bir kez daha teyit ediyor." dedi...




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, SOCAR grubunun Aliağa’da yaptığı 9 milyar dolarlık yatırıma ilişkin "SOCAR'ın yatırımı, Türkiye'de siyasi istikrara olan güveni bir kez daha teyit ediyor olması ve özellikle 3 aydan beri Türkiye'de oluşturulmak istenen yapının aslında öyle olmadığını ve gerçek yatırımın devam ettiğini vurgulamak adına önemli” dedi.


Bakan Yıldız, Petkim Limanı ve Petkim içerisinde yapılan yeni yatırım çalışmalarını inceledi.


İnceleme sonrasında gazetecilerin yatırımlarla ilgili sorularını yanıtlayan Yıldız, Petkim'in tamamen enerji sektörüyle iştigal ettiğini, 25 Ekim 2001'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in birlikte burada temel attığını anımsattı.


Azerilerle Türkiye'de çok geniş spektrumlu bir yatırım kararının alındığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:


"Azeri kardeşlerimizle yalnızca kardeşlik ilişkimizin değil aynı zamanda ekonomik olarak da bunların her birini Türkiye'de şekillendiriyoruz. TANAP'ı da katarsak 20 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyoruz. Bu yatırım şu aşamada çok heyecan verici. SOCAR'ın yatırımı, Türkiye'de siyasi istikrara olan güveni bir kez daha teyit ediyor olması ve özellikle 3 aydan beri Türkiye'de oluşturulmak istenen yapının aslında öyle olmadığını ve gerçek yatırımın devam ettiğini vurgulamak adına önemli. Bu yatırım bittiğinde 2,5 milyar dolarlık bir cari açığa faydası olacak bir işlemden bahsediyoruz. Benzinin haricindeki bütün petrol ürünleriyle alakalı, rafine edilmesi, nafta, jet yakıtı, dizelin bulunduğu bir ortamda. Lojistik bir merkez aynı zamanda. Yalnızca rafine merkezi değil. Petkim'in tamamen petro kimyayla alakalı ürünleri var. Liman yapılıyor. Tam bir entegrasyon. İstihdama olan katkısını da görüyorsunuz. Buranın bana heyecan veren başka bir yanı da aslında burada birçok firmanın da bulunduğu, liman hizmetleri, lojistik hizmetler, Türkiye'de iki tane olan LNG tesisinden bir tanesi burada."


Petkim'in yatırımları arasında 54 megavatlık rüzgar santrali, doğalgaz ve kömür santrallerinin de olduğunu, burada enerji adına her şeyin olduğunu ifade eden Yıldız, mühendislik açısından da izlenmesi gereken birçok konunun olduğunu kaydetti.


- Yabancı sermayeye kolaylık


5,5 milyar dolarlık Petkim yatırımlarının ve 9 milyar dolara tamamlanacak bütün lojistik yatırımların Türkiye için son derece önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, "Başından sonuna kadar bu yatırımları ister kanun, ister yönetmelik, isterse yerinde işlerin kolaylaştırılması, yabancı yatırımların önünün açılması açısından da, uluslararası sermayenin önünün açılması açısından da burası önemli bir örnek. Her türlü konuda, şu ana kadar yaptığımız desteğin yanında, kendilerine yardımcı olacağımızı bir kez daha söylemek isterim" dedi.


Bu yatırımların mühendislere düzenlenecek turlarla gezdirilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, mühendislikle ilgisi olanların 9 milyon tonluk hafriyatın ne anlama geldiğini bildiğini, birkaç tepenin alınıp diğer tarafa kaydırıldığını, bu açıdan da çalışmaların heyecan verici olduğunu anlattı.


Petkim Limanı'nın büyüklüğüyle Türkiye'deki en büyük liman olacağını ve 2015 yılında hizmete açılacağını belirten Yıldız, "Buradaki çalışmaların ülkemiz ekonomisine çok ciddi katkılar koyacağını söylemem lazım. Ham petrolün buraya gelip işlendiğini ve birçok ürünle birlikte neredeyse bütün ürünleriyle beraber bunun yapıldığını göreceğimiz bir işletme olacak. Son derece iyi bir yatırım olacak. Açılışını da yine devlet, hükümet başkanlarımız karşılıklı iki ülke hazır olup yapacaklar" diye konuştu.


Tesislerin ve yapılan yatırımların belli periyotlarla basın mensuplarına da gezdirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldız, sözlerini "Özellikle seçim dönemlerinde somut yatırımların görülmesinin daha da faydalı olduğu kanaatindeyim. Şu anda görüyorsunuz iş yapılıyor. Özel sektörle birlikte kamu yatırımları hızını kesmeden devam ediyor" diye tamamladı.



AA


Geri Dön