16 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Doğalgaz zammını belirleyen biz değiliz

Taner Yıldız: Doğalgaz zammını belirleyen biz değiliz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının otomatik fiyat mekanizmasıyla belirlendiğini
belirtti



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının otomatik fiyat mekanizmasıyla belirlendiğini
belirterek, "Şu anki elimizdeki rakamlar, otomatik fiyat mekanizmasına gelen doneler, bir fiyat zammı şeklinde görülmüyor. Ama bu fiyat zammını belirleyen biz değiliz" dedi.

Yıldız, TBMM'de gazetecilerin, doğalgaza yüzde 70 zam yapılacağı iddialarına ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Azerbaycan ve İran'dan alınan gazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğunu anımsatan Yıldız, "İki yıldan beri uygulanan otomatik fiyatlamayla beraber bu kural devam ediyor. Bunu belirleyen bizim siyasi irademiz değil. O yüzden bunu hep beraber takip edeceğiz. Bunu dediğimde de 'fiyatı bilmiyor musunuz?' deniyor. Açıkça söylüyorum, otomatik fiyatlandırma mekanizması her zaman yürürlüktedir ve bu devam ediyor" diye konuştu.

Azeri gazındaki yeni artışla birlikte zam olup olmayacağına ilişkin soruyu da cevaplandıran Yıldız, "2008 yılının nisan ayından bu tarafa zaten gelebilecek fiyat farkı hesaba katılmıştı. Bu bizim için sürpriz değil. O açıdan bunun getireceği çok artı bir fiyat oluşmayacak. Doğalgazla alakalı otomatik fiyat mekanizması devam edecektir" dedi.

Taner Yıldız, ocak ayından sonra zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna, "Şu anda bunları öngörmek mümkün değil ve doğru da değil. Şu anki elimizdeki rakamlar, otomatik fiyat mekanizmasına gelen doneler, bir fiyat zammı şeklinde görülmüyor. Ama bu fiyat zammını belirleyen biz değiliz" karşılığını verdi.

Yıldız, bu hafta gelecek Azeri heyetle görüşmelerin son olmayacağını, bu görüşmelerin sürdürüleceğini bildirdi.
AA


Geri Dön