19 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Elektriğe zam yok!

Taner Yıldız: Elektriğe zam yok!

Elektrik fiyatlarında zam mı indirim mi tartışmaları sürerken son noktayı Enerji Bakanı Yıldız koydu. Bakan Yıldız, "Hemen hemen tüm çalışmalar tamamlandı. Buna göre de, 1 Temmuz itibariyle elektriğe zam görülmüyor" dedi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan ve beraberindeki heyet ile makamında bir araya geldi. Yıldız, geçen ay içinde Bağdat'ta Irak, İran ve Suriye Elektrik Bakanlarının da katıldığı bir toplantıya katıldıklarını anımsatarak Irak Elektrik Bakanı Hasan'ın da iadei ziyarette bulunduğunu belirtti. Bakan Yıldız, konuk bakan ile hem elektrik konularında hem de sınır ötesi su bırakılmasıyla ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.

IRAK'IN SUYU TÜRKİYE'DEN
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, toplantı sonrası soruları cevaplarken, Irak'a verilecek su ile ilgili daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda günlük bazda 400 ile 600-650 metreküp/saniye, aylık bazda ise 500 metreküp/saniyenin altına düşmemesi kaydıyla bir mutabakat oluşturduklarını kaydetti. Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan da Türkiye'ye gelmeden önce Suriye'de su konusunda görüşmelerde bulunduklarını, Suriye'nin Irak'ın isteği doğrultusunda su miktarını arttırdığını kaydetti. Bakan Yıldız ile yaptıkları görüşmenin ise Suriye'deki temaslarının tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu ifade eden Hasan, kuraklık çeken Irak'a daha önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'nin belirlenen miktarlarda su vereceğini bildirdi. Yıldız, '1 Temmuz itibariyle elektriğe zam veya indirim yapılacak mı' sorusuna da 'Zam düşünmüyoruz' cevabını verdi.

BOTAŞ'IN ALACAĞI...
BOTAŞ'ın, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'den alacağı ile ilgili bir başka soru üzerine de Yıldız, BOTAŞ'ın geçen hafta Başkent Doğalgaz'a ödeme talimatı gönderdiğini, ayrıca  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüklerini söyledi. Bu konuda karşılıklı anlayış gösterilmesinin önemli olduğunu ifade eden Yıldız, Ankara'da yapılan tahsilatın yüzde 92'ler civarında direkt BOTAŞ'ın kasasına akacak şekilde bundan sonraki cari akışla ilgili bir düzenleme yaptıklarını kaydetti.

HACİZ İŞLEMİ ORTADA YOK
Herhangi bir haciz işleminin söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: 'Ama ödemelerin yapılandırılası açısından bundan sonra tekrar bu hatalara düşülmemesi açısından kendi tahsilatlarının en az yüzde 92'sini BOTAŞ'a devredecekler. Hangi yolla devredileceği konusunda çalışmalar yapılıyor. Bunun üzerinde yapısal düzenleme üzerinde çalışacağız. Önümüzdeki günlerde teknik detaylar açıklanacak.'

Nükleer enerji dışa bağımlılığı azaltacak
Enerji Bakanı Yıldız, 10 yıl içerisinde 5 bin MW kapasiteli nükleer santralin devreye alınacağını söyledi. Yıldız, nükleer enerjinin elektrik üretim kompozisyonuna dahil edilmesi ve yeni enerji teknolojilerine yönelik çalışmaların yoğunlaştırıldığını, bu çalışmalarla, Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılmasının hedeflendiğini bildirdi. Yıldız, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın soru önergesine verdiği yazılı cevapta, enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerji talebinin karşılanmasına yönelik çalışmalara yer verdi. Yıldız, cevabında, 'Yapılacak nükleer santralların TAEK'in denetim ve kontrolü altında kurucunun sorumluluğunda olacaktır' görüşüne de yer verdi.

Akaryakıtta 30 kr beklerken 8 kr indi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun akaryakıt şirketlerinin fiyat uygulamalarının Petrol Piyasası Kanunu'na uygun hale getirilmesi için tanıdığı süre olan 20 Haziran'a kadar bazı akaryakıt dağıtım şirketleri benzinde 3 ile 8kuruş, motorinde de 3-4 kuruş indirime gitti. Buna göre pazar payı yüksek akaryakıt dağıtım şirketlerinden BP, benzinin litre fiyatında 4 Kr, Shell 3 Kr, OPET 8 Kr, POAŞ 5 Kr, TOTAL 7 Kr, Akpet 6 kr indirime gitti. Benzinin litre fiyatı Akpet'te 3,24, BP'de 3,27, TOTAL'de 3,24, Shell'de 3,28, POAŞ'ta 3,25 ve OPET'te 3,23 liraya indirildi. Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorin ve kırsal motorin fiyatlarında da 3-4 Kr indirim yaptı. Akpet ve POAŞ, motorinin litre fiyatını 2,58'den 2,55 liraya indirdi. BP 2,59'dan 2,56 liraya, TOTAL 2,58'den 2,54 liraya, Shell 2,69 liradan 2,66 liraya OPET ise 2,59'dan 2,55 liraya düşürdü.
Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

1 Temmuz'da elektriğe zam yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Temmuz ayında elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Yıldız, elektriğe otomatik fiyatlandırma kapsamında 1 Temmuz'da zam görünmediğini aktararak, "Ancak bunu formül belirleyecek. Biz müdahale edemeyiz" dedi.
Taner Yıldız, Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan ve beraberindeki heyetle makamında biraraya geldi. Bir saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına görüşmeleri hakkında bilgi verdi. Yıldız, Irak'la sınır ötesi su bırakılması ile ilgili 400 ile 600 metreküplük bir bant oluşturulması ve aylık 500 metreküp/saniye altına düşmemek üzere anlaşma imzalandığını açıkladı.

Irak'a Türkiye'den su gidecek
Iraklı Bakan Hasan da kuraklık çeken Irak'a daha önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'nin belirlenen miktarlarda su vereceğini bildirdi. Böylece Türkiye ABD'nin Irak'ı işgali ile sekteye uğrayan su protokolünü tekrar hayata geçirecek. Daha önce Türkiye, Suriye ve Irak ile yaptığı protokol çerçevesinde saniyede 500 metreküp su bırakmayı taahhüt etmişti.
Radikal


Geri Dön