28 / 03 / 2024

Taner Yıldız: Elektrik üretimini arttıracağız!

Taner Yıldız: Elektrik üretimini arttıracağız!

Taner Yıldız: "Şuan 2 bin 600 megavatlar civarında fiili olarak işleyen ve 5,8 milyar kilovatsaat elektrik elde ettiğimiz bir yapı kurduk. Bu yeterli değil daha da artıracağız. GE ile farklı bir model olabilir mi bunları konuşacağız" dedi...



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgarın yenilenebilir enerjideki önemini belirterek, "Şuan 2 bin 600 megavatlar civarında fiili olarak işleyen ve 5,8 milyar kilovatsaat elektrik elde ettiğimiz bir yapı kurduk. Bu yeterli değil daha da artıracağız. GE ile farklı bir model olabilir mi bunları konuşacağız" dedi.


Bakan Yıldız, General Electric (GE) Dünya Üst Yöneticisi (CEO) Jeffrey Immelt'i makamında kabul etti. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki enerji projelerinin gerçekleştirilmesinde ve Türkiye'deki değişim ve büyümenin sürdürülmesinde GE'nin önemli bir rolü olacağını ifade etti.


1948'deki ilk ampül fabrikasının kurulmasında GE'nin büyük ortaklığı ve katkısı olduğunu anımsatan Yıldız, "Türkiye'nin yeni şartlarıyla birlikte tasarruflu LED'lerin ve diğer donanımların uygulanması aşamasındayız. Bu konuda GE'ye pilot bir bölge vermiştik. Burada yapılan çalışmada yüzde 45'lik fiili bir tasarruf söz konusu oldu. Fiili durumda bu tasarrufun olması karşılıklı güveni daha da pekiştirdi" ifadelerini kullandı. 


Yıldız, GE ile Türkiye'de işbirliği yapacakları çok geniş alanların olduğunu dile getirdi.


- "Rüzgar yatırımlarını daha da artıracağız"


Bakan Yıldız, Türkiye'deki sokak aydınlatmalarının Hazineye maliyetinin yıllık 1,2 milyar lira (600 milyon dolar) civarında olduğuna dikkati çekerek, "Bu maaliyetin tasarruflu hale getirilebilmesi için önemli bir yatırım gerekiyor. O yatırımın da Türkiye'de yerli üretim şeklinde olması gerektiğini belirtmiştik. Uluslararası firmalar bu noktada yatırımlar gerçekleştirebileceklerini söylemişlerdi. Belki de GE ile olan toplantımızda bunları da gündeme alacağız" dedi. 


Rüzgarın Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarında önemli bir yer tutacağını da vurgulayan Yıldız, "Şuan 2 bin 600 megavatlar civarında fiili olarak işleyen ve 5,8 milyar kilovatsaat elektrik elde ettiğimiz bir yapı kurduk. Bu yeterli değil daha da artıracağız. GE ile farklı bir model olabilir mi bunları konuşacağız" diye konuştu.


- "Taahhütlerimizin arkasındayız"


GE Dünya CEO'su Jeffrey Immelt de firmalarının Türkiye'de önemli bir tarihi bulunduğuna işaret etti. Türkiye'deki enerji yatırımlarının kendileri için çok önemli bir alan olduğuna dikkati çeken Immelt, "Rüzgar, gaz türbinleri ve LED ampüller gibi önemli projeleri sizlerle görüşmek için sabırsızlanıyorum" dedi.


Geçen yıl kendilerinin Türkiye'de 900 milyon dolara yakın yatırım yapacaklarını taahhüt ettiklerini anımsatan Immelt, bu taahhütlerine sadık kalacaklarını bildirdi.


AA


Geri Dön