29 / 03 / 2024

Taner Yıldız: Elektrik ve doğalgaz zammı ay sonunda belli olacak!

Taner Yıldız: Elektrik ve doğalgaz zammı ay sonunda belli olacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurdaki artışa paralel olarak elektrik ve doğal gazda fiyat artışı ile ilgili olarak " Ay sonunda değerlendirmeleri yapacağız " dedi.




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurdaki artışa paralel olarak elektrik ve doğal gazda fiyat artışı ile ilgili olarak "Ay sonunda değerlendirmeleri yapacağız" dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Kuzey Irak petrolü önce Silopi'ye kadar hem korozyon hem de test çalışmalarını tamamlamıştı. Şimdi de Ceyhan'a kadar geldi. Akış da tabii ki bunların arkasından başlıyor olacaktır" dedi.


Yıldız, basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını da yanıtladı.


Kurdaki artışa paralel olarak elektrik ve doğal gazda fiyat artışı olup olmayacağına yönelik soruya karşılık Yıldız, "Onun için biraz daha süremiz var. Ay sonunda bu değerlendirmeleri yapacağız" ifadelerini kullandı.


Döviz fiyatlarının enerji maliyetini de etkilediğine dikkati çeken Yıldız, her döviz hareketlenmesinin, fiyatların yükselmesinin, olumsuz bir haber olduğunu söyledi. Bunları sanayiciye, tüccara, vatandaşa yansıtmamak için çaba gösterdiklerini dile getiren Yıldız, "Doların 2,0'dan 2,10'a çıkması bizde yaklaşık 4 milyar dolarlık maliyet artışı getiriyor, bu, çok ciddi bir rakam. Şu anda 2,09'da olması da bizim için olumsuz bir noktadır, maliyetlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Ama önemli olan bunları vatandaşlarımıza sirayet ettirmeden, kendi içinde dengeleyici bir yapıyı kuruyor olmaktır, bizim de çaba ve gayretlerimiz budur. İnşallah çalışmalarımızı bu hafta nihayetlendireceğiz" diye konuştu.


Kuzey Irak petrolü


"Kuzey Irak'tan gelecek petrolüne ilişkin test çalışmalarındaki durum, akışının ne zaman başlayacağı, Bağdat ve Erbil arasındaki görüşmelerin belirli bir noktaya ulaşıp ulaşmadığı" yönündeki sorulara karşılık Yıldız, şunları kaydetti:


"Kuzey Irak petrolü önce Silopi'ye kadar hem korozyon hem de test çalışmalarını tamamlamıştı. Şimdi de Ceyhan'a kadar geldi. Akış da bunların arkasından başlıyor olacaktır. Bağdat'tan Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin açıklamalarını da son derece yapıcı ve olumlu buluyoruz. Kuzey Irak petrolleri, dolayısıyla Irak’ın petrollerinin dünyaya Türkiye üzerinden açılabileceğini söyledi ve 3 tane temel şartından bahsetti. Bu temel şartların Türkiye'nin ister kamu şirketleriyle, ister özel sektör şirketleriyle beraber sözleşmelere dercedilen, sözleşmelerin içerisinde bulunan noktalar olduğunu söylemem lazım. Miktarın tespit edilmesi, Bağdat tarafından aynı şekilde bunların tesbiti, bunların paralandırılması ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in yüzde 5’lik savaş tazminleriyle alakalı blokajın bulunması... Bunların her birisi o sözleşmelerde yer aldığı için, bu, Irak'ın normalleşmesine, gelişmesine ve gelirlerinin artmasına inşallah yol açacaktır. O yüzden Şehristani ile Bağdat'ta yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bu petrolün de buradan akacağına inanıyorum."


Ceyhan'a kadar ulaşan petrolün taşınmasında bir miktar tespiti yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu:


"İşte biz o testleri tamamladık, bundan sonra başlatılacaktır. Çünkü biz başından beri Merkezi Irak Hükümeti yetkililerinin, onların tespit ettiği kişilerin refakatiyle beraber bu işin başlayacağını söylemiştik. Her zaman tekrar ediyorum, bu petrol Türkiye’nin petrolü değildir. Bu petrol, Irak’ın petrolüdür. O yüzden her tür miktarına onların paralandırmasına kendilerinin refakat etmesi kadar tabii ve doğru bir şey yoktur. Bu şekliyle de inşallah işlem başlamış olacak."


Yıldız, "ne zaman" sorusuna, "Zannediyorum bu önümüzdeki hafta bu konuyu da değerlendiririz" yanıtını verdi.




Yeni Asır


Geri Dön