26 / 04 / 2024

Taner Yıldız: MTA'nın jeotermal sahaları devrediliyor!

Taner Yıldız: MTA'nın jeotermal sahaları devrediliyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, MTA Genel Müdürlüğüne ait jeotermal sahaların ihale yöntemiyle yatırımcılara devredildiğini, jeotermal sahaların yatırımcıya devredilmesiyle yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım fırsatı doğduğunu açıkladı



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, petrol ve doğalgaza bağımlı olan Türkiye'nin, bu bağımlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını hızlı bir şekilde devreye alma politikası doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Dünyada petrol fiyatlarının yükseldiği bir dönemde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin gittikçe arttığının altını çizen Yıldız, şöyle konuştu:

Hükümet ve bakanlık olarak yenilenebilir enerji kaynaklarında ülkemizin sahip olduğu yüksek potansiyeli harekete geçiriyoruz. Yenilenebilir kaynaklarımız arasında önemli bir yer tutan jeotermal kaynaklarımızı hızla yatırıma dönüştürüyoruz. Bu amaçla bakanlığımıza bağlı MTA Genel Müdürlüğü, jeotermal aramalarına ağırlık vermiş ve keşfettiği kaynak sahalarını açık ihale usulüyle yatırımcıya devretmektedir.

Bu kaynakların ülkede, başta elektrik üretimi, sera-konut ısıtması, termal turizm ve sağlık amaçlı kullanıldığını ifade eden Bakan Yıldız, Yerinde değerlendirilme özelliğine sahip bu kaynaklar yatırıma dönüştürülmesi ile birlikte mahallinde istihdama katkı sağlamakta ve yöre ekonomisine canlılık getirmektedir. Ülkemizde jeotermal kaynak yatırımları son dönemde büyük ivme kazandı. Örneğin, 2002 sonunda 15 MW olan elektrik üretimi 95 MW'a, konut ısıtması 30 bin konut eşdeğerinden 81 bin konut eşdeğerine, 500 dönüm olan sera ısıtması 2000 dönüm sera ısıtmasına, termal turizm ve sağlık uygulaması da 215'ten 306 tesise çıktı" diye konuştu.

Son yapılan 13 sahanın ihalesiyle birlikte, şu ana kadar 9 adedi elektrik üretimine uygun olmak üzere toplam 34 sahanın, 208 milyon dolar karşılığında yatırımcıya devredildiğini ifade eden Bakan Yıldız, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Bu sahaların yatırıma dönüşmesiyle birlikte 150 MW elektrik kurulu gücüyle yılda 1 milyar 250 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. 2000 dönüm jeotermal sera yapılacak ve yaklaşık 20 adet büyük ölçekte 20 bin yatak kapasiteli termal ve sağlık tesisi hayata geçirilecektir.

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM FIRSATI

Bakan Yıldız, bu tesislerin, yatırımcıya toplam 1 milyar dolarlık yatırım fırsatı sunacağını; inşaat, mühendislik, seracılık, sondajcılık, pompa ve boru, tribün ve diğer ekipmanlarla ilgili sektörlere de canlılık getireceğini vurguladı.

Yatırımların 2-3 yıl içinde faaliyete geçeceğini belirten Bakan Yıldız, bu tesislerin faaliyete geçmesiyle birlikte yaklaşık 10 bin kişiye yerinde istihdam sağlanacağını ve yılda yaklaşık 370 milyon dolarlık ekonomik katkıyla, tesislerin yapıldığı yörelerin refah düzeyinin artacağını altını çizdi.

Yıldız, önümüzdeki dönemde de MTA'nın jeotermal saha ihalelerinin devam edeceğini, 29 jeotermal sahanın ihalesi içinde hazırlık çalışmalarını başlattıklarını  açıkladı.


Geri Dön