19 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Nükleer santral için Japonlarla görüşmeler sürüyor!

Taner Yıldız: Nükleer santral için Japonlarla görüşmeler sürüyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sinop 'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral için Japonya ile  görüşmelerin devam ettiğini, bugün de teknik heyetlerin görüşeceğini söyledi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop 'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral için Japonya ile  görüşmelerin devam ettiğini, bugün de teknik heyetlerin görüşeceğini belirterek,  'Japonya 'nın deprem kuşağında olmasından dolayı bu konuda hassasiyetleri çok  daha yüksek. Bu depremin de ciddi bir sınama olduğu kanaatindeyim' diye konuştu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Ukrayna Milli Petrol ve Gaz şžirketi Naftogaz arasında Karadeniz 'de petrol arama ve üretimi yapılması  konusunda kurulan çalışma grubunun üçüncü toplantı tutanaklarının imza törenine  katılan Bakan Yıldız, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Japonya 'da sabah saatlerinde büyük bir deprem yaşandığını hatırlatan Yıldız, Japonya halkına ve hükümetine geçmiş olsun dileklerini sunduğunu söyledi.  Depremin hemen ardından tsunaminin de meydana geldiğini belirten Yıldız, şunları  söyledi:

'Uzmanların dediğine göre 30 bin adetlik atom bombasına denk şu anda 8,8 şiddetinde deprem. Marmara 'da bizi derinden üzen depremin çok ciddi daha yükseği.  O açıdan nükleer güç santralleri otomatik olarak etkilenen bölgelerde kendilerini  kapattı. Onu özellikle takip ettik, kendileriyle de görüştük. Bugün de zaten Bakanlığımızda Japonya heyeti ile görüşmemiz var. Nükleer
güç santrali yapımıyla alakalı anlaşmaya zemin oluşturabilmek açısından bir dizi  toplantıya devam ediyoruz. Karşılıklı teknik olarak tekrar değerlendireceğiz. Japonya 'nın deprem kuşağında olmasından dolayı bu konuda çok daha hassasiyetleri yüksek, bu depremin de ciddi bir sınama olduğu kanaatindeyim'.

PETROL, DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FİYATLARI

Bir gazetecinin 'çok uzun bir süredir doğalgaz ve elektriğe zam yapılmadığı için seçimlerden hemen sonra çok ciddi bir zam geleceği söyleniyor'  şeklindeki değerlendirmesi üzerine Yıldız, 'Seçim sonrasında böyle bir zihni  kargaşa oluşturmayı doğru bulmuyoruz. Böyle bir tahminin teknik bir veriye  dayandığı kanaatinde değiliz' dedi. Petrol fiyatlarını şu anda kestirmenin pek mümkün olmadığını kaydeden  Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı ve Dünya Enerji Konseyi 'nin, petrolün varilini  2035 yılına 135 dolar olarak öngördüğünü, fakat 2011 'in başında neredeyse bu  rakamlara yaklaşıldığını söyledi.

Petrol fiyatlarının artışının arz-talep dengesizliğinden kaynaklanmadığına dikkati çeken Bakan Yıldız, bu nedenle fiyatların 90-100 dolar  bandına dönmesiyle ilgili beklenti bulunduğunu da vurguladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ÖNEMİ ARTTI

Petrole yapılan zamların olduğu bir ortamda, rüzgar ve hidroelektrik santrali başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların  çok daha anlamlı hale geldiğini ifade eden Bakan Yıldız, şu anda rüzgarda  Meksika 'dan sonra yüzde 138 artışla, dünyada rüzgar santrallerinde ilerleme hızı  en yüksek ikinci ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

Rüzgarda şu anda işletmede bulunan santrallerin kurulu gücünün 1.358 MW olduğunu belirten Yıldız, yaklaşık 3 bin 162 MW civarında tekli başvurulardan  lisans alma aşamasında, yaklaşık bin MW civarında da inşaat aşamasında bulunan  rüzgar santrali bulunduğunu söyledi. Bakan Yıldız, 'Önümüzdeki yılın sonuna kadar yaklaşık 13 bin MW 'lık  lisans almış ve inşası devam eden, istihdama da çok ciddi katkısı olacak rüzgar  santralleriyle karşılaşacağız' dedi.

AA


Geri Dön