23 / 04 / 2024

Tanınmış isimler Bodrum ve Çeşme'ye yatırım yapıyor!

Tanınmış isimler Bodrum ve Çeşme'ye yatırım yapıyor!

Milliyet Gazetesi'nin yazarlarından Çağdaş Ertuna bugünkü yazısında Bodrum ve Çeşme'de tanınmış isimlerin açtığı mekan ve otellerden bahsetti. İşte Çağdaş Ertuna'nın o yazısı...



Yaz sezonu 19 Mayıs itibariyle açıldı. Her yazın hararetli tartışması “Bodrum mu, Çeşme mi?” artık son yıllarda Yalıkavak ve Alaçatı üzerinden yapılıyor. İstanbullular Alaçatı’yı keşfettiğinden beri böyle en azından. Yine de artık durum farklı, Bodrum’a giden mutlaka Çeşme’ye de gidiyor bir hafta sonu. Ama kim nereye giderse gitsin, herkesin aklı diğerinde kalıyor.


Tanınmış isimler Çeşme’de mekan açtı


Bu kış başında, New York Times 2016’nın öne çıkan tatil destinasyonlarını seçti. “Dünya çok büyük, sizin için küçülttük, antik tapınaklardan kristal sulara mutlaka görmeniz gereken yerleri derledik” spotuyla. Listede ilk sırada Mexico City, ikinci sırada Bordeaux, üçüncüde ise Malta vardı. Peki ama bu 52 maddelik listeye Türkiye’den girmeyi başaran neresi oldu?


14. sırayla Çeşme. Eskiden İzmirlilerin sayfiyesiydi Çeşme.

Bir de rüzgarı sayesinde sörfçüler biliyordu değerini. Eskiden

İstanbullular bir Altınyunus Oteli’ni bilirdi, şimdi Alaçatı’daki taş evlerden

beş odalı minik otellere kadar bilmediğimiz yok. İstanbullu

işletmeciler sayesinde keşfettik.


Malum, Babylon Alaçatı’nın açılışıyla İstanbullular da Çeşme’yi keşfetti. Babylon, Alaçatı’dan Aya Yorgi’ye taşındı ama İstanbullular Alaçatı’dan vazgeçmedi. Emre Ergani’den Metin Fadıllıoğlu’na İstanbul’un tanınmış işletmecileri de Çeşme’de mekan açtı. Geçen yazın en parlayanı Lal Dedeoğlu’nun Çeşme’de FlyInn Beach’te açtığı Bej oldu. Güler Sabancı’dan Erol Tabanca’ya iş dünyasından birçok isim de Çeşme’ye otel yatırımı yaptı. 2016 yılbaşında ise ilk defa İstanbul’dan Çeşme’ye bu kadar çok tatile giden kişi oldu, tabii bunda bazı İstanbulluların artık bir ayağının Alaçatı’da olması da etkiliydi.


Çeşme uluslararası bir destinasyon olur mu?


Yine de turizmciler hep dertliydi, “Çeşme zor bir bölge, çünkü yabancı turist gelmiyor” diye. Gerçekten de öyleydi, Bodrum’a, Antalya’ya, Fethiye’ye yabancı turistlerin akın ettiği dönemde bile Çeşme’de sadece yerli turistler vardı. İşte bu yüzden Çeşme’nin New York Times’ın 2016’da gezilecek görülecek 52 yer listesine girmesi önemliydi. New York Times “Gastronominin öne çıktığı bir Ege kıyısı” diye özetledi Çeşme’yi. Zeytin, sakız, enginar gibi yerel lezzetlerin ve şarap bağlarının, Noma’dan ilham alan Alancha’dan, İstanbul ve İzmir’den transfer olan restoranların etkisinden bahsetti. Alaçatı’daki Taş Otel’i önerdi; Asma Yaprağı, Babushka, Roka Bahçe ve Fava gibi restoranların mevsiminde yerel malzemeler kullandığını anlattı. Urla’daki üzüm bağlarını öve öve bitiremedi. Ferdi Baba, Dost Pide, Kumrucu Şevki, Veli Usta, İmren gibi Çeşme klasiklerinden ve 2015 yazına damga vuran Alaçatı’nın en lüks oteli Alavya, Hacımemiş’in buluşma noktası Alarga ve Nupera’dan yadigar Traktör’den ise hiç söz etmedi.


Bakalım, bu yaz New York Times’ın etkisi görülecek mi? Alaçatı’nın kalabalığından şikayetçi olan İzmirliler, bu yaz da kalabalıktan şikayet edecek mi? Malum, bir ara Alaçatı’da kalabalık nedeniyle sokakta yürümek bile imkansız hale gelmişti. Sonunda o abartılı coşku geçti. Eğlence Hacımemiş mahallesine kaydıkça daha iyi oldu. O katlanılmaz hal bitti. Alaçatı’ya akın akın gidenler artık Çeşme’de farklı koylara dağılıyor. New York Times sayesinde bu yaz Çeşme’de yabancı turist görürsek de

artık şaşırmayacağız.


Bodrum’a marka atağı


İstanbul’dan Çeşme’ye iki önemli transfer var. Biri Oben Budak ve Alexander Koko’nun Tektekçilerle birlikte Asmalımescit’te açtığı kokteyl barı 5 Coctails & More. Alaçatı’da açılıyor. Diğeri ise 8 İstanbul, Bird, Flamingo, Fenix, Atelier Raw ve son olarak da Eden ile hayatımıza giren Aliye Turagay’ın Gökhan Çarmıklı’nın oteli 7800 Çeşme’de yazı geçirecek olması. Eden’in yazlığı Marakeş esintili bir plaj ve restoran olacak ve Mikonos’tan gelen DJ’lerle akşamüstü partileri yapılacak. 


Bodrum ise bu yaz yurt dışından gelecek önemli markalara ev sahipliği yapacak. Bkz. Yalıkavak Tilkicik Koyu’na Mikonos’un popüler restoranı Interni, Cennet Koyu’nda Mandarin Oriental’in yanında Ibiza’nın popüler beach club’ı Blue Marlin, Torba’da Miami’den St. Tropez’ye birçok şubesi olan Nikki Beach ve Yalıkavak Palmarina’ya Japon restoran zinciri Zuma geliyor. Bodrum’da en çok konuşulanlardan biri de Yalıkavak’ta geçen yaz açılan Mufla’nın büyümesi ve artık bir plajının da olması.


Milliyet/ Çağdaş Ertuna


Geri Dön