26 / 04 / 2024

Tanzer Ünal'ın belediye arazisinden rüşvet aldığı tartışması

Tanzer Ünal'ın belediye arazisinden rüşvet aldığı tartışması

Gazeteci ve inşaatçı Ünal'ın, Carrefour'a belediyeden arazi sağlama karşılığında komisyon aldığı iddiasını içeren belge "rüşvetin belgesi" tartışmasını canlandırdı



Bizim Kocaeli gazetesinin sahibi Güngör Arslan dün gazetenin internet sitesine koyduğu yazıda, kentte günlük yayınlanan Kocaeli gazetesinin patronu olan ve daha sonra inşaatçılığa başlayarak holding kuran ve bugünlerde büyük ekonomik kriz yaşayan Tanzer Ünal'a suçlamada bulundu. Arslan, 'rüşvetin belgesi' dediği bir belgeye yer vererek şöyle dedi: "(...) Gazeteciliği kullanarak müteahhitlik başta olmak üzere her işe soyunup bu kenti soymaya kalkışıyorsunuz. Açık açık komisyonculuk bile yapıyorsunuz. İşte bunun belgesi. Adam tamı tamına 500 bin dolar komisyon almış. Bugünkü parayla 750 milyar lira demektir. Ve komisyonculuk yapanlar hâlâ bu kentte dolaşıyor. Okuyun belgeyi. Sonra karar verin. Bu belge bu ülkede belki de rüşvetin ilk resmi belgesidir. Her şey açık seçik yazıyor." Arslan'ın iddiasına göre, 1998'de Fransızlar'ın ünlü perakende markası Carrefour İzmit'te alışveriş merkezi kurmak için harekete geçti ve İzmit Belediyesi'ne ait İzmit Otobüs Terminali'nin yerini almak istedi. Şirketin temasa geçtiği kişilerden biri Kocaeli gazetesi sahibi Tanzer Ünal'dı. Ünal, İzmit'teki arsanın alınmasına aracılık karşılığında bu ünlü markanın işlerini halleden Atalay Hatipoğlu'nun sahibi olduğu Tümser Consultants adlı şirketten 500 bin Amerikan Doları (730 bin TL) komisyon aldı. Ancak Ünal, komisyonu beraber işi hallettiği 2 belediye meclis üyesine dağıtmayınca problem çıktı. Komisyonu veren firma da Ünal'a faks çekerek aldığı komisyonu dağıtmasını veya Carrefour'a ödemesini, bundan sonra da kendileriyle kesinlikle irtibata geçmemesini istedi. Bu faks, 'rüşvetin belgesi' olarak gündem yarattı.

'İŞLEMLERİMİZ USULE UYGUN'
Dönemin Belediye Başkanı Sefa Sirmen iddiayla ilgili şöyle dedi: "Tanzer Ünal'ın Carrefour'a iş yaptığını duydum. Bahsi geçen belge, zaman zaman konuşulur. Ama benim bir bilgim yok. Carrefour'un bulunduğu arazi, bizim eski otobüs terminalimizdi. Şehrin göbeğinde olduğu için çok değerliydi. Biz trafiği rahatlatmak ve daha modern bir terminal yapmak için bu arsayı Carrefour'a sattık. Aldığımız parayla şehrin dışında 145 dönüm yer kamulaştırarak kente modern terminalkazandırdık. İşlemler resmi ve usulüne uygundur."

SUÇLAMALARIN NEDENİ TOLON'U CEZAEVİNDE ZİYARET ETMEMDİR
Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon'u Kandıra Cezaevi'nde ziyaretiyle de gündeme gelen Ünal, suçlamayı şöyle yanıtladı: "Verdim demekle verilmiş mi oluyor? Bu projede benden bir şeyler koparmaya çalıştılar. Atalay Hatipoğlu'nu bir kez gördüm. Carrefour'un inşaatını 1998'de biz yaptık. İhalenin koşullarını hatırlamıyorum. Bir şeyi iddia eden, ispat da eder. Ne zaman vermiş? Bankadan mı havale yapmış, elden mi göndermiş bunları ortaya çıkarsın. Tüm bunların 11 yıl sonra ortaya çıkmasının sebebi, Ergenekon kapsamında tutuklanan Hurşit Tolon'u cezaevinde ziyaret etmemdir."
Erhan ÖZTÜRK/Sabah


Geri Dön