16 / 04 / 2024

Tapu alım satım harcı hesaplama!

Tapu alım satım harcı hesaplama!

Konut alımı ya da konut satışı gerçekleştirecek olup ta tapu masrafınızın ne kadar olacağını merak ediyorsanız tapu alım satım harcı hesaplama yöntemini haberimizde bulabilirsiniz..



Tapu alım satım harcı hesaplama


Tapu harcı, halk dilinde tapu masrafı ya da emlak alım satım vergisi, gayrimenkul alım satımlarında emlak alıcısı ve emlak satıcısı olarak devlete ödenmesi gereken bir vergidir. Her yıl devletin düzenlediği mevzuata göre belirlenen tapu haçları, emlak alıcısı ve emlak satıcısı arasında eşit miktarda ödeniyor.

 

2013 yılındaki mevzuata göre gayrimenkul alım ya da satışı gerçekleştirecek olanlar satışa konu olan gayrimenkulün gerçek satış bedeli üzerinden binde 20'şer oranında bir vergi ödeyecekler. Konunun daha net anlaşılabilmesi için tapu alım satım harcı hesaplama örneğini aşağıda bir örnekle anlatalım.


Örneğin satmak istediğiniz 500 bin TL'lik bir eviniz var. Bu evin tapu harcının ne olduğunu merak ediyorsanız açıklayalım. Belirlenen bu 500 bin TL'lik bedel eğer evinizin gerçek satış bedeli ise o halde binde 20 oranında vergi vermekle yükümlü olduğunuzdan bu evinizin vergisi 10 bin TL tutarında olur. Keza aynı şekilde evinizi sattığınız kişi de binde 20 oranında bir vergi ödeyerek bu eve sahip olur. Bu masraflara döner sermaye masrafaları da eklendiğinde 100-200 TL civarında ek bir masraf ta ödeyebilirsiniz.



Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen nokta, satışa konu olan gayrimenkulün gerçek satış bedelinden eksik ya da yanlış bedel bildiriminde bulunulmaması. Aksi takdirde Maliye Bakanalığı'ının denetimlerinde orataya çıkan bu durum sonrasında cezai bir yaptırım uygulanır.




Konut tapu işlemleri!

Tapu alım satım harcı!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön