29 / 03 / 2024

Tapu alım satım harcı nereye ödenir?

Tapu alım satım harcı nereye ödenir?

Ülkemizde gayrimenkul alım satımları belli oranda vergiye tabi tutuluyor. Peki bu vergilendirme dahilinde ödemeleri yapmanız için belirlenen yerler nelerdir? Tapu alım satım harcı nereye ödenir?



Tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen bütün gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında gayrimenkul alıcısı ve satıcısı eşit miktarda bir tapu harcı bedeli ödüyor. Her sene düzenlenen mevzuatlara göre değişen tapu harcı oranları 2013 yılı mevzuatına göre binde 20 oranında açıklandı. Buna göre alıcı ve satıcı taraflar binde 20'şer oranında vergi bedellerini ödemekle yükümlüler.


Bunun dışına gayrimenkul satıcısı sahibi olduğu gayrimenkul üzerinde 5 yıldan daha az bir sahipliği söz konusuysa o zaman bir de  emlak gelir vergisi ödemek zorundadır. Emlak gelir vergisi değer artış kazancı olarak ta adlandırılıyor. Devlet gayrimenkul sahibini 5 yıl içinde gayrimenkulden elde ettiği artış kazancı oranında vergilendiriyor. Bir istisnai durum olarak Elde ettiğiniz kazanç 8 bin 800 TL'den az olan gayrimenkulleri sahipliğinizin 5 yılı içinde satarsanız gelir vergisi ödemiyorsunuz. 


Peki tapu alım satım harcı nereye ödenir?


Tapu müdürlüklerinin size atacağı bilgilendirme mesajı ile verginizi yatırabileceğiniz Tapu müdürlükleriyle anlaşmalı bankalara giderek tapu harcınızı yatırabilirsiniz. Tapu harcının eksin ödenmesi durumunda bu durumu bildirirseniz eksik ödemelerinizi 3 kat fazla vermektense tapu harcı uzlaşma dilekçesi diye tabir edilen bir dilekçeyi Tapu müdürlüklerine vererek yüklü bir faiz ödemesinden kurtulabilirsiniz.



Gayrimenkul alım satım vergisi oranı!

Emlak alım satım vergi uygulaması!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com





Geri Dön