28 / 03 / 2024

Tapu alım satım harcı oranı 2015!

Tapu alım satım harcı oranı 2015!

Tapu müdürlüklerinde gerçekleşen alım satım işlemleri için hem alıcının hem satıcının tapu satış harcı ödemesi gerekiyor. Tarafların ödemeleri gereken tapu alım satım harcı oranı 2015 nasıl hesaplanır?



Tapu alım satım harcı oranı 2015!

Taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir. Harca esas bedel; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olamaz. 


Eğer satış bedeli, belediyece hesaplanan emlak beyan değerinden az ise; satış değeri ve harca esas değer ayrı ayrı bildirilir, harçlar beyan değeri üzerinden hesaplanır, satış değeri tapu üzerine ayrıca yazdırılır.


Tapu masrafları arasında tarafların ödemesi gereken tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor.Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınıyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Tapu masrafları örnekleri 2015

-600 bin TL'lik taşınmaz mal için 12 bin TL,

-500 bin TL'lik taşınmaz mal için 10 bin TL,

-400 bin TL'lik taşınmaz mal için 8 bin TL,

-300 bin TL'lik taşınmaz mal için 6 bin TL,

-200 bin TL'lik taşınmaz mal için 4 bin TL,

-100 bin TL'lik taşınmaz mal için ise 2 bin TL.


Satış değerinin eksik gösterilmesi ve dolayısıyla  Emlak  alım satım tapu harcının da eksik ödenmesi durumlarında 3 kat daha fazla oranda harç talep ediliyor.


Tapu harcınızın eksik yatırılması halinde cezalı duruma düşmemek için, vergi dairelerine gidip harcınızı eksik yatırdığınızı, ödenmeyen kısmı da ödemek istediğinizi tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirebiliyorsunuz.


Hisseli tapu satış masrafları!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com




Geri Dön