24 / 04 / 2024

Tapu alım satım harcı oranı!

Tapu alım satım harcı oranı!

Tapu Müdürlüğünde işlem gören bütün alım satım işlemlerinde tapu alım satım harcı uygulanır. Peki tarafların eşit olarak ödediği tapu alım satım harcı oranı nedir?



Gayrimenkul alım satımlarında emlak alıcısı ve satıcısı tarafından eşit miktarda ödenen tapu alım satım harcı oranı devletin her yıl düzenlediği mevzuata göre değişiklik gösterir. Bu oran ve gayrimenkulün gerçek satış bedeli üzerinden belirlenen tapu alım satım harcı ödenmezse tapu devir teslim işlemleri gerçekleşmez


Tapu alım satım harcı oranı 2013 yılında düzenlenen mevzuatta nasıl belirtildi? Tapu alım satım harcı oranı gayrimenkul alıcısı ve satıcısının eşir miktarda ödemesine uygun olarak binde 20 oranında hesaplandı. Binde 20 gayrimenkul alıcısı, binde 20 gayrimenkul satıcısının ödeyeceği vergi bedeli satışa konu olan gayrimenkulün gerçek satış bedeli üzerinden belirleniyor.



Diyelim ki 500 bin lira değerinde bir eviniz var ve satmak istiyorsunuz. O zaman satacağınız evin bedeli üzerinden binde 20 oranında vergi ödemekle yükümlüsünüz. Binde 20 oranında 500 bin liralık bir evin tapu alım satım harcı bedeli, 10 bin lira ediyor. 10 bin lira da evinizi sattığınız kişinin ödemesi gerekiyor ki tapu işlemi gerçekleşsin. Burada önemli olan nokta evinizin gerçek satış bedelinin doğru bir şekilde beyan edilmiş olmasıdır. Aksi takdirde bu durumun tespit edildiği bir denetlemede, cezai bir yaptırıma tabi tutulabilirsiniz.




Tapu alım satım masrafı nedir?

Tapu alım satım harcı nereye ödenir?

Tapu alım satım harcı hesaplama!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com  


Geri Dön