24 / 04 / 2024

Tapu alım satım masrafları 2015!

Tapu alım satım masrafları 2015!

Taşınmaz mal devir işlemi için tarafların bazı belgeleri temin etmeleri ve belli oranlarda masraf ödemeleri gerekiyor. Peki, tapuda hangi masraflar ödenir? İşte tapu alım satım masrafları 2015...



Tapu alım satım masrafları 2015!

Bir taşınmaz mal alım satım işleminizin olduğunu farz edelim. Söz konusu devir işlemi için tarafların bazı belgeleri temin etmeleri ve belli oranlarda masraf ödemeleri gerekiyor.


Emlak alım satım masrafları arasında, tapu harcı, döner sermaye ücreti, KDV gibi giderler bulunuyor. Ayrıca taşınmaz satış işleminin emlakçı aracılığı ile yapılması durumunda emlakçıya da belli oranlarda komisyon ödeniyor.


Emlakçı komisyonunun hem alıcı ve satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Emlakçıya satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.


Tapu müdürlüğünde gerçekleşecek devir için ise yine satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapması gerekiyor. Bu ödemeyi ayrı ayrı hem alıcı hem de satıcı yapıyor.


Tapuda ödenecek döner sermaye ücreti ise 2015 yılında 82,50 TL olarak ödeniyor.


Konutta KDV oranları..

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerinde yapıldığı arsanın 1319 sayılı  Emlak  Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri;


- 1.000 TL ve üzeri ise %18

- 500-999 TL arasında ise %8

- 499 TL aldında veya 5216 sayılı yasa kapsamında olmayan yerlerde ise %1 oranında KDV ödeniyor.


Tapu harcı cezası nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön