25 / 04 / 2024

Tapu bağış harç oranı nedir?

Tapu bağış harç oranı nedir?

Tapuda yapılan devir işlemi bir ücret karşılığında yapılıyorsa "satış", ücret alınmaksızın yapılıyorsa "bağış" olarak nitelendiriliyor. Peki, tapu bağış harç oranı nedir? Tapu bağış harcı nasıl hesaplanır?



Tapu bağış harç oranı nedir?

Taşınmaz mülkiyetinin devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Yapılan devir işlemi bir ücret karşılığında yapılıyorsa "satış", ücret alınmaksızın yapılıyorsa "bağış" olarak nitelendiriliyor.


Tapuda ödenecek harç yapılan "satış" veya "bağış" işlemine göre farklı oranlarda hesaplanıyor. Satışlarda hem alıcının hem de satıcının binde 20 oranında harç ödemesi gerekiyor. Peki, tapu bağış harç oranı nedir?


Tapuda bağış işlemi için öncelikle gerekli belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Hibe olarak da nitelendirilen bu işlemde gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:


1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


Tapu bağış oranları..

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden Binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.



Tapu bağış işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön