25 / 04 / 2024

Tapu dairesindeki daire numarası ile proje numarasının tutmaması!

Tapu dairesindeki daire numarası ile proje numarasının tutmaması!

Apartman ve konut sitelerindeki daire numaraları ile tapu üzerinde yazan numaralar bazen birbirini tutmayabiliyor. Peki, tapu dairesindeki daire numarası ile proje numarasının tutmaması halinde ne yapılır?



Tapu dairesindeki daire numarası ile proje numarasının tutmaması!

Apartman ve konut sitelerindeki daire numaraları ile tapu üzerinde yazan numaralar bazen birbirini tutmayabiliyor. Tapu üzerindeki bu yanlışlıklar, tapu Müdürlüğünde kayıtlı olan bağımsız bölüm numaralarıyla, belediyedeki proje numaraların farklılık göstermesinden kaynaklanıyor.


Tapuda yanlış daire numarasının düzeltilmesi ile ilgili olarak 19 Eylül 2012 tarihinde 1721 numaralı bir genelge yayımlandı.


Bu genelgeye göre düzeltme işlemi kolaylaştırıldı. Hatalı blok ya da daire numaralarında düzeltme işlemi tüm daire sahiplerinin Tapu Müdürlüklerine başvurmasına gerek kalmadan, Kadastro Müdürlükleri tarafından veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları tarafından hazırlanan raporla düzeltilebiliyor.


Hatalı blok veya daire numaralarında düzeltme işlemi genelgesine göre; Tespit edilen sorunların tapu sicilinin dayanak belgeleri (inşaat projesi, vaziyet planı, Tapu Planları Tüzüğü’nde tanımlı vaziyet planı ve bağımsız bölüm planlarında yer alan numaralar) üzerinden düzeltilmesine yönelik istemlerin karşılanmasında aşağıdaki yöntem izlenecektir:

 

A) Kadastro Müdürlüklerince veya Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürolarınca düzenlenecek raporun ibraz edilmesi halinde

 

Düzeltmeye konu taşınmazın; 

a) Blok numarasında (veya adında) veya hem blok hem de bağımsız bölüm numarasında hata olması halinde, taşınmazın tamamı için,


b) Yaygın kat mülkiyetinde bağımsız bölüm numarasında hata olması halinde, taşınmazın tamamı için,  


c)  Blok numarası dışında  sadece bağımsız bölüm numaralarında hata olması halinde ise, ana taşınmazın tamamı için veya blok bazında, teknik rapor hazırlanarak  talebin karşılanması gerekir.



Tapu işlem sorgulama nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön