25 / 04 / 2024

Tapu devir işlemleri ne kadar sürer?

Tapu devir işlemleri ne kadar sürer?

Tapu müdürlüklerinde yapılacak tapu devir işlemleri ne kadar sürer? Tapu devir işlemleri için ne kadar harç ödemesi yapılması gerekiyor? İşte tapu devir işlemleri ile ilgili merak ettikleriniz...



Tapu devir işlemleri ne kadar sürer? 

Tapu dairesinde daha önce hiç devir işleminde bulunmamış kimseler, bu işin zor ve uzun bir süreç olduğunu düşünebilir. Ancak, işlemler sırası ile ve eksiksiz bir şekilde yapıldığı zaman tapu devir işlemi sanıldığı kadar uzun soluklu ve yorucu olmuyor.


İlk defa tapu müdürlüklerinde işlemde bulunacakların en çok sordukları sorular "Tapu devir işlemleri ne kadar sürer? " ve "Tapu devir işlemleri ne kadar tutar?" şeklinde karşımıza çıkıyor. 


Tapu işlemleri kaç gün sürer?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde online olarak randevu alınabildiği gibi, Tapu Müdürlüğünde mevcut olan sıramatik cihazlarından sıra numarası alarak işlem tesis edebiliyor.


Söz konusu işlem süresi, Tapu Müdürlüğündeki yoğunluğa göre değişiyor. Başvuru için Tapu müdürlüğüne gelen kişi evraklarını teslim ettikten sonra süreçle ilgili olarak her aşamada sms yoluyla tapu başvurusunda bulunan kişi bilgilendiriliyor. 


Örneğin "1234 başvuru numaralı işleminize evrak kontrolleri yapılarak başlanılmıştır.” şeklinde bir SMS ile tapu işleminizin başladığına dair bir bilgilendirme mesajı gönderiliyor.


İşlemi devam eden ve yapılan başvuru için ikinci bir sms ile şu şekilde bilgilendiriliyor: “1234 başvuru nolu işleminizle ilgili olarak .... TL tapu harcını ve .... TL döner sermaye ücretini başvuru istem belgesinin arka yüzünde yazan ilgli bankaya yatırarak banka dekont asılları ve nüfus cüzdan asıllarınızla birlikte saat 14:30’da Müdürlüğümüzde imzaya hazır olunur. Randevu saatine uymamanız durumunda imzalarınız bir sonraki iş günü aynı saatte alınacaktır.”


Yukarıda da örnek bilgi mesajından ve verilen bilgileden de görüldüğü gibi, tapu işlemleri erken randevu alınması ve yoğunluk olmamadı durumunda bir günde de bitebileceği gibi; çok yoğunluk olması halinde gelecek mesajda verilecek tarihe göre iki ya da üç gün de sürebiliyor.


Tapu devir işlemleri ne kadar tutar?

Tapu devir işlemleri için ödenmesi gereken miktar 2013 yılı için binde 20 olarak belirlendi. Yapılan gayrimenkul satış bedeli üzerinden binde 20 oranındaki bedel, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı olarak ödeniyor.



Tapu işlemleri nasıl yapılır?
Tapu işlemleri DASK!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön