29 / 03 / 2024

Tapu devir masrafları!

Tapu devir masrafları!

Konut almak yada satmak istiyorsunuz. Ancak tapu devir masraflarının ne kadar olacağını bilmiyorsunuz. Örneğin 500 bin TL' lik bir evin tapu masrafının ne kadar olduğunu merak ediyorsanız haberimizi inceleyin...




Tapu devir masrafları!


Tapu devir masrafları, konut alırken ve ya satarken kişilerin aklında soru işareti bırakan bir konudur. Gayrimenkul alım satımı yapacak kişilerin merak ettiği konulardan biri tapu masrafıdır. 


2012 yılındaki mevzuatlara göre bir gayrimenkulün alım satımında söz konusu gayrimenkulun bedeli üzerinden binde 33 oranında tapu harcı alınıyordu. Ödenmesi gereken bu miktarın yarısı alıcı yarısı da satıcı tarafından ödeniyordu. Bu demek oluyor ki gayrimenkulun satış bedelinin binde 16.5’ini alıcı, binde 16.5’ini ise satıcı ödüyordu.

 

2013 yılında 2012 yılında ödenen tapu masrafları mevzuatında değişiklik yapıldı. Yeni mevzuata göre, gayrimenkul alım yada satımında, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20’şer oranında ayrı ayrı tapu harcı ödeneceği bildiriliyor. Konunun daha net algılanması için aşağıdaki somut örnekleri baz alarak tapu harcı için cebinizden ne kadarlık bir miktar çıkacağını görebilirsiniz. İşte yeni mevzuata göre tapu devir masrafları için yapılan örnekleme şöyle:

 

500 bin TL’lik evin tapu harcı nedir?

 

500 bin TL’lik bir evin satışındaki eğer satış bedeli gerçek bedel üzerinden bildirilmiş ise alıcı ve satıcının ödemesi gereken tapu devir harcı tutarı 10 bin TL olur. Tapu harcı masrafları tapu bedelinin binde 20’si oranında olduğu için 500 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı da 10 bin TL rakamına denk geliyor. Ve bu oran alandan ve satandan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Ancak altını çizmekte fayda var; bu rakamlara döner sermaye masrafları dahil olmuyor. Bu masraflar için de yaklaşık 150 – 200 TL arasında bir rakamı gözden çıkarmak gerekiyor.

 

2013 mevzuatına göre tapu devir masraflarının nasıl hesaplanacağına dair diğer örnekler ise şöyle..

 

- 400 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı 8 bin TL,

- 300 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı 6 bin TL,

- 200 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı 4 bin TL,

- 100 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı da 2 bin TL olur.

 


Kooperatif tapu devri!
Tapu hisse devri için gerekli evraklar!
Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?
Tapu devri nasıl yapılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com




Geri Dön