19 / 04 / 2024

Tapu döner sermaye hesaplama!

Tapu döner sermaye hesaplama!

Tapu mevzuatına göre bağımsız bölümlerin satış işlemlerinde; Tek işlemde bir adet bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor. Peki, tapu döner sermaye hesaplaması nasıl yapılır?



Tapu döner sermaye hesaplama!

Tapu mevzuatına göre kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisli bağımsız bölümlerin satış işlemlerinde; Tek işlemde bir adet bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor. 


Tek işlemde birden fazla bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise bağımsız bölüm sayısı adedince döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor.


Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisli olmayan taşınmazların satış işlemleri

 dahilinde tek işlemde bir adet taşınmazın satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor


Tek işlemde birden fazla taşınmazın satışı yapılıyor ise ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil ediliyor. Peki, tapu döner sermaye ücreti nasıl hesaplanır?


Döner Sermaye Hizmet Bedeli Hesabı: 

Yöresel Katsayı X Hizmet Bedeli

Tapu işlemlerinden yukarıdaki formüle göre döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor.


Tapu döner sermaye ücreti, işletmeden işletmeye değişkenlik gösterebiliyor. 2014 yılında Döner Sermaye Hizmet Bedeli 75,00 TL olarak tahsil edilmişti. 


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor. İlave Hizmet Bedeli ise 11,00 TL olarak tespit ediliyor.


Tapu döner sermaye yönetmeliği 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön