28 / 03 / 2024

Tapu döner sermaye ücretini alıcı mı öder?

Tapu döner sermaye ücretini alıcı mı öder?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu yerin tapu müdürlüğünde gerçekleşiyor. Peki, tapu döner sermaye ücretini alıcı mı öder? Satıcı mı öder?



Tapu döner sermaye ücretini alıcı mı öder?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu yerin tapu müdürlüğünde gerçekleşiyor.


Alıcı ve satıcı ya da vekillerinin katılımı ile devir işlemi yapılıyor. Bu süreçte müdürlüğe gerekli belgelerin teslim edilmesi ve masrafların ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapu harcı satışa konu olan taşınmaz malın değeri üzerinden ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında hesaplanıyor. Ayrıca tapu döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.


Tapu döner sermaye ücreti, gayrimenkul devir sırasında ödenmesi gereken masraflar arasında yer alıyor. Peki tapu döner sermaye ücretini kim öder? Tapu döner sermaye ücretini alıcı mı öder?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi tapu harcının hem alıcı hem satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Ancak tapu döner sermaye ücreti yalnız alıcı tarafından ödenen bir masraf olarak karşımıza çıkıyor.


Tapu döner sermaye yönetmeliği 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön