25 / 04 / 2024

Tapu döner sermaye ücretini kim öder?

Tapu döner sermaye ücretini kim öder?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemlerinde yapılan masraf kapsamında tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye bedeli ücreti de yer alıyor. Peki, tapu döner sermaye ücretini kim öder?



Tapu döner sermaye ücretini kim öder?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemlerinde yapılan masraf kapsamında tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye bedeli ücreti de yer alıyor. Tapu döner sermaye ücreti ne kadar? Tapu döner sermaye ücretini kim öder?


Bilindiği üzere tapu harcı ilgili belediyece bildirilen  Emlak beyan değerinden az olmamak üzere, satış için beyan edilen değer üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. Tapu döner sermaye ücreti ise alıcı tarafından ödeniyor. 2014 yılına ait tapu döner sermaye ücretleri aşağıda sıralanıyor:


Tapu döner sermaye ücretleri 2014..

Tapu Müdürlüklerince alınacak döner sermaye ücretleri Maliye Bakanlığınca 19.11.2013 tarihli ve 28826 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 430 Sayılı Tebliğde belirlenen Yeniden Değerleme Oranında arttırılmıştır. Buna göre 2014 yılında alınacak Tapu döner sermaye harç bedelleri şu şekilde:


Başvuru fişi sadece Tapu Müdürlüklerinde yapılan işlemler için geçerli olmak üzere;


a) Döner Sermaye Hizmet Bedeli= “73,00 TL x Yöresel katsayı” formülüne göre hesaplanan rakam üzerinden; 73,00 TL,


13/03/2013 Tarihli ve 3 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile getirilen yenilikler beş madde (I-V) 


I Satış işlemlerinde: 

I.1 Kat irtifakı tesisli, kat mülkiyeti tesisli; bağımsız bölümlerin satış işlemlerinde; 

I.1.1

Tek satış işleminde bir adet bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise; bir adet döner sermaye ücreti tahsil edilir. 


I.1.2

Tek satış işleminde birden fazla kat irtifakı tesisli veya kat mülkiyeti tesisli bağımsız bölümlerin satışı yapılıyor ise; bağımsız bölüm sayısı adedince döner sermaye ücreti tahsil edilir.


I.2 Tek satış işleminde kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisli olmayan bir taşınmazın satışında bir adet döner sermaye ücreti tahsil edilir.


Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi olmayan birden fazla taşınmazın satışı tek işlemde yapılıyor ise; ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye ücretine ek olarak, ilave her bir taşınmaz için yöresel katsayı çarpı 10,40 TL döner sermaye ücreti tahsil edilir. 


Tek satış işleminde I.1 de belirtilen kat irtifakı, kat mülkiyeti tesisli bağımsız bölümler ile I.2 ve I.3 de belirtilen kat irtifakı, kat mülkiyeti tesisli olmayan taşınmazlardan oluşan, birden fazla taşınmaz satış işlemlerinde ise; kat irtifakı, kat mülkiyeti tesisli bağımsız bölüm sayısı kadar döner sermaye ücretinin alınmasına ilave olarak, kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisli olmayan taşınmazlar için ise her bir taşınmaz için yöresel katsayı çarpı 10,40 TL döner sermaye ücreti tahsil edilir. 


Tek satış işleminde bir adet devre mülk satışı yapılıyor ise; bir adet döner sermaye ücreti alınmasına, tek satış işleminde birden fazla bağımsız bölümden devre mülk satışı yapılıyor ise ilk bağımsız bölüm devre mülk satışı için bir adet döner sermaye ücretine ek olarak ilave her bir bağımsız bölümden yapılan devre mülk satışı için bağımsız bölüm adedince yöresel katsayı çarpı 10,40 TL döner sermaye ücreti tahsil edilir. 


Döner sermayeye tabi olmayan tapu işlemleri!



Geri Dön