19 / 04 / 2024

Tapu gerçek satış bedeli nedir?

Tapu gerçek satış bedeli nedir?

Taşınmaz mal alım satımlarında, tapu dairesinde verilen hizmete karşılık, tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki tapu gerçek satış bedeli nedir? Tapu gerçek satış bedeli rayiç bedel midir? Yoksa taşınmaz için çekilen kredi bedeli midir?



Tapu gerçek satış bedeli nedir?

Taşınmaz mal alım satımlarında, tapu dairesinde verilen hizmete karşılık, tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Bilindiği üzere tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Tapu harcı oranları, 2014 Yılı Tapu ve Kadastro Harçları Tablosu kapsamında yer alıyor. Bu tabloya göre;


"Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında (4751 sayılı Kanunun 6/C maddesiyle değişen ibare. Yürürlük:9/4/2002) gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (Cebri icra ve şuyuun izalesi hallerinde satış bedeli, istimlaklerde takdir edilen bedel üzerinden) devir eden ve devir alan için ayrı ayrı Binde 20 oranında tapu harcının ödenmesi gerekiyor."


Buna göre, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor. Peki tapu gerçek satış bedeli nedir? Tapu gerçek satış bedeli rayiç bedel midir? Yoksa taşınmaz için çekilen kredi bedeli midir?


Taşınmaz malın gerçek satış bedeli ne ise, bu tutarın beyan edilmesi gerekiyor. Eğer satış bedeli belirlenen rayiç bedelinden fazlaysa yine yapılan gerçek satışın beyan edilmesi ve bu bedel üzerinden harç ödemelerinin yapılması gerekiyor.


Eğer satış bedeli, belediye elmak değerinden az ise ki -görülmemiş bir durum- o takdirde belediye emlak değerinin gösterilmesi yeterli oluyor.


Buna göre, rayiç bedeli az olan ancak bu bedelden yüksek satış ve dolayısı ile kredi bedeline sahip taşınmaz malların kredi bedeli üzerinden harç ödenmesi zorunlu oluyor. 


Aksi halde bu durumun tespit edilmesi halinde çeşitli vergi cezası ve gecikme faizleri ile karşılaşılabiliyor.


Tapu harcı pişmanlık beyanı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön