25 / 04 / 2024

Tapu harç bedeli oranı 2015!

Tapu harç bedeli oranı 2015!

Arsa, arazi, ev ve işyeri satışlarında tapu dairesinde belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Peki, tapu harç bedeli oranı 2015 nedir? Tapu harç bedeli oranı nasıl hesaplanır?



Tapu harç bedeli oranı 2015!

Arsa, arazi, ev ve işyeri satışlarında tapu dairesinde belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler, İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, Rücularda rücu eden taraf, Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar bu harcı ödemek ile mükellef oluyor.


Tapu harç bedeli, taşınmazın satış bedeli üzerinden ödeniyor. Tapu harç bedeli oranı ise binde 20 olarak tespit ediliyor. Tapu harç bedeli oranı hesaplama örnekleri şu şekilde:


Tapu harç bedeli hesaplama örneği 1:

Değeri 50 bin TL olan bir arazi için ödenmesi gereken harç bin TL olarak hesaplanıyor. Alıcı ve satıcı toplamda 2 bin  TL tapu harcı ödüyor.


Tapu harç bedeli hesaplama örneği 2:

Değeri 100 bin TL olan bir arsa için ödenmesi gereken harç 2 bin TL olarak hesaplanıyor. Alıcı ve satıcı toplamda 4 bin TL tapu harcı ödüyor.


Tapu harç bedeli hesaplama örneği 3:

Değeri 200 bin TL olan bir ev için ödenmesi gereken harç 4 bin TL olarak hesaplanıyor. Alıcı ve satıcı toplamda 8 bin TL tapu harcı ödüyor.


Tapu harç bedeli hesaplama örneği 4:

Değeri 300 bin TL olan bir işyeri için ödenmesi gereken harç 6 bin TL olarak hesaplanıyor. Alıcı ve satıcı toplamda 12 bin TL tapu harcı ödüyor.



Tapu harcı cezası affı var mı?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön