20 / 04 / 2024

Tapu harç bedelleri 2015!

Tapu harç bedelleri 2015!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan bu işlem için belli oranlarda tapu harç bedeli ödeniyor. İşte tapu harç bedelleri 2015...



Tapu harç bedelleri 2015!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan bu işlem için belli oranlarda tapu harç bedeli ödeniyor.


Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Harcın ölçüsü devir bedeli üzerinden binde 20 olup; Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.


Örnek hesaplama..

150 bin TL'ye bir ev satın aldığınızı düşünelim. Tapu dairesinde ödenecek toplam harç 6 bin TL olup; bu bedelin 3 bin TL'si alıcı tarafından diğer 3 bin TL'si ise alıcı tarafından ödeniyor.


Bu ev satışında 100 bin TL'lik kredi kullanılmış olması, evin değerinin de 100 bin TL olduğu anlamına gelmiyor. Tapuda yine taraflar arasında yapılan 150 bin TL'lik satış bedeli üzerinden harç bedeli ödeniyor.


Tapu harç bedellerinin eksik ödenmesi..

Kimi zaman taraflar, daha az tapu harcı ödemek için satılan taşınmazın değerini olduğundan daha düşük beyan edebiliyor.


Bu şekilde; emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Tapu harcı taksitle ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön