28 / 04 / 2024

Tapu harç cezası!

Tapu harç cezası!

Tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Harcın eksik ödenmesi halinde ise ceza uygulanıyor. Peki ne kadar ceza ödenir? İşte tapu harç cezası 2014...



Tapu harç cezası!

Konut, arsa ve işyeri gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu müdürlüğünde yapılıyor. Tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde işlem tamamlanamıyor.


Bilindiği üzere tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınmak üzere binde 20 oranında hesaplanıyor. Söz konusu harçlar gerçek satış bedeli üzerinden gerçekleşiyor.


Gerçekleşen satış bedeli ne kadar yüksek ise ödenmesi gereken harç bedeli de o kadar yüksek oluyor. Örneğin 100 bin TL'lik bir gayrimenkul için ödenecek harç bedeli ile 500 bin TL'lik bir gayrimenkul için ödenecek harç bedeli arasında büyük fark bulunuyor.


Hal böyle olunca, harç bedelini az ödemek için satış bedeli olduğundan düşük gösterilebiliyor. Bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde tapu harç cezası kesiliyor.


Eksik tapu harcı cezası..

Tapu harcı cezası, tapu müdürlüğüne eksik fiyat bildiriminde ve tapu harcı ödemelerinin gecikmesi durumlarında söz konusu oluyor.


- Gayrimenkul alım - satım işlemi sırasında ödenmesi gereken tapu harcının, ilgili gayrimenkulün gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanmadığı takdirde bu durumun tespiti halinde tapu harcı cezası kapsamında üç katı vergi kesiliyor.


- Tapu harcını cezası kapsamında giren bir diğer husus ise, tapu harcı ve masraflarını zamanında ödemeyenler için uygulanacak gecikme faizi şeklinde belirlenmiştir.


Bu noktada tapu harcı cezasına maruz kalmamak için alım - satım yapan kimselerin gerçek satış değerinin tapuya bildirilmesi ve belirlenen tapu harcının zamanında yatırılması gerekiyor.


Tapuda satış bedelini az göstermek!

Tapu harcı ne kadar 2014?



Geri Dön