18 / 04 / 2024

Tapu harcı binde 15'e indirildi! İşte Bakanlar Kurulu Kararı!

Tapu harcı binde 15'e indirildi! İşte Bakanlar Kurulu Kararı!

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeyle tapu harcı yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilmişti. Kurul tapu harcını binde 15'e indirdi. İşte Bakanlar Kurulu Kararı..



Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni düzenlemeyle, Bakanlar Kurulu'na, tapu harcı oranları ile inşaat sürecinde imzalanan sözleşmelerden alınan Damga Vergisi oranlarını farklı oranlarda belirleme yetkisi verilmişti.


Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanarak Resmi Gazete'de Karar yayımladı. 


Bakanlar Kurulu'nun 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tabloda Yer Alan Bazı Kağıtlara İlişkin Damga Vergisi Oranları ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifede Yer Alan Bazı İşlemler Üzerinden Alınan Harçlar ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Hakkında Kararı gereğince, tapu harcı binde 15'e indirildi.


Bu oran 30 Eylül 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere geçerli olacak. Ayrıca yeni tapu harcı konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) devirlerinde uygulanacak.


Örneğin değeri 300 bin TL olan bir daire için 6 bin TL tapu harcı ödenirken, 30 Eylül'e kadar bu daire için 4 bin 500 TL tapu harcı tahsil edilecek.


İlgili madde:

30 Eylül 2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanmak üzere, 492 Sayılı Kanuna bağlı 4 sayılı tarifenin "1-Tapu İşlemleri" başlıklı bölümünün 20/a fıkrasında sayılan tapu işlemleri üzerinden "binde 20" nispetinde alınan tapu harcı, konut ve işyerlerinde (kat irtifakı tesis edilmiş olanlar dahil) "binde 15" olarak yeniden belirlenmiştir.



Tapu harcı Bakanlar Kurulu kararı 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



 


Geri Dön