23 / 04 / 2024

Tapu harcı cezasına itiraz edilir mi?

Tapu harcı cezasına itiraz edilir mi?

Tapuda harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin tespit edilmesi halinde ilgili kimselere tapu harcı cezası kesiliyor. Peki, tapu harcı cezasına itiraz edilir mi?



Tapu harcı cezasına itiraz edilir mi?

Tapu harcına, tapu müdürlüğünde yapılan bir hatadan dolayı ceza gelmesi halinde tapu müdürlüğüne itirazda bulunulabiliyor. Ancak alıcı veya satıcının eksik beyanından dolayı gelen tapu harcı cezasına itiraz edilemiyor. 


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu harcı cezası zaman aşımı süresi beş yıl olup; Satış bedelini tapuda eksik gösterenler beş yıl içerisinde her an Maliye'nin ihtarını alabilir. 


Ancak, Maliye farketmeden Vergi Usul Kanunu'nun 371. maddesine göre pişmanlık beyanının verilmesi halinde, gecikmiş tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammı dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltebiliyor. 



Tapu dairesinden randevu alma işlemleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön