16 / 04 / 2024

Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar 2015?

Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar 2015?

Tapu işlemlerinde gayrimenkulün gerçek alım bedelinin beyan edilmesi harcın bu tutar üzerinden hesaplanması gerekiyor. Tapuda yapılan yanlış beyanın tespiti halinde eksik beyan cezası ödeniyor. Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar 2015?



Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar 2015?

Tapu dairesinde gerçekleştirilen gayrimenkul alım satım   işlemleri için tarafların tapu hizmet masraflarını ödemeleri gerekiyor.  Bu bedelin ödenmemesi halinde işlem yapılamıyor. 


2015 yılı için tapuda ödenmesi gereken bedel, gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 olarak belirlendi. Bu bedelin hem alıcı hemde satıcı tarafından tahsil edilmesi gerekiyor.


Evin gerçek alım bedelinin beyan edilmesi harcın bu tutar üzerinden hesaplanması gerekiyor. Gerçek satış bedelinin beyan edilmemesi halinde ne olur?


Tapu harcı eksik beyan cezası...

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç  hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyorç 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde  25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 


Tapu harcı nereye yatırılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön