29 / 03 / 2024

Tapu harcı geri alınabilir mi?

Tapu harcı geri alınabilir mi?

Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Peki, yersiz olarak tapu harcının ödenmesi halinde, ödenen tapu harcı ilgilisine iade ediliyor mu? Tapu harcı geri alınabilir mi?



Tapu harcı geri alınabilir mi?

Tapu dairesinde gerçekleşen işlemler için 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu müdürlükleri, devredenin ve iktisap edenin adı ve adresi ile gayrimenkulün harca esas tutulan değerini ve vasıflarını Gelir İdaresi Başkanlığına düzenli olarak bildirmektedirler. 


Gelir İdaresi Başkanlığı gayrimenkullere ilişkin olarak tapu bilgilerinin yanı sıra birçok kamu ve özel sektör kurumundan düzenli bir şekilde bilgi temin etmektedir.


Tapu alım satım işlemlerinde yersiz olarak tapu harcı ödenmesi halinde, ödenen tapu harcı ilgilisine iade ediliyor. Konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı'nın genelgesi aşağıda bulunuyor.


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü


SAYI : B.07.1.GİB.4.42.16/HK -25-75           

KONU: Tapu Harcı


............... MALMÜDÜRLÜĞÜ



İlgi yazınızın incelenmesi neticesinde; ilçenizde ikamet eden ..................' ın yersiz olarak tapu harcı ödediği, bu harçların 5403 sayılı kanuna göre iadesinin mümkün olup olmayacağının sorulduğu anlaşılmıştır.


492 sayılı Harçlar kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin 3 üncü maddesinde, gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların, kanuni ve mensup mirasçılara intikalinde binde 9, aynı tarifenin 13/C fıkrasında ise (a) fıkrası dışında kalan her nevi cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değeri üzerinden onbinde 5 oranında harç alınacağı hükme bağlanmıştır.


Ancak; 19.07.2005 tarih ve 25880 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan ‘5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu' nun geçici 2. maddesinde ‘çiftçi kayıt sistemi oluşturulması amacıyla, ilgililerin isteği üzerine tarım arazilerininveraset intikal ve cins tashihi işlemleri için veraset intikal vergisi, tapu harcı, döner sermaye ücretleri ve her türlü vergi ve kesintiler bu kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıllık süre içinde alınmaz' hükmüne yer verilmiştir.


Konu ile ilgili yayımlanan 2 seri nolu Veraset ve İntikal Vergisi Sirkülerinin 3. maddesinde 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun geçici 2 nci maddesinde yer alan hükme göre, çiftçi kayıt sisteminin oluşturulması amacı ile söz konusu kanun maddesinin yürürlüğe girdiği 19.07.2005 tarihinden itibaren iki yıllık süre içinde;


Söz konusu kanunda tanımı yapılan tarım arazisi olan gayrımenkullere ilişkin ilgililerin isteği üzerine yapılacak cins tashihi işlemleri ile verasetten intikal eden gayrımenkullerin tapuya tescil işlemlerinde, 492 Sayılı Harçlar Kanununa göre alınması gereken tapu harcı ile her türlü vergi kesintilerinin aranılmaması gerektiği bildirilmiştir.


Buna göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 118/3. maddesinde; ‘ açık olarak vergi mevzuuna girmeyen veya vergiden müstesna bulunan gelir, servet, madde, kıymet, evrak ve işlemler üzerinden vergi istenmesi veya alınması' vergilendirme hatası olarak tanımlandığından, yersiz olarak tahsil edildiği anlaşılan tapu harcının mezkur Kanunun 116 ve müteakip maddeleri gereğince ilgiliye red ve iadesi gerekir. 



Tapuda emlak bedeli değerinin altında gösterilirse sorun olur mu?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön