26 / 04 / 2024

Tapu harcı hangi bedel üzerinden hesaplanır?

Tapu harcı hangi bedel üzerinden hesaplanır?

Gayrimenkul alım – satımında ödenmesi gereken tapu harcı tutarını alış bedeli mi yoksa emlak vergi değeri üzerinden mi ödeyeceksiniz? İşte tapu harcı hangi bedel üzerinden hesaplanır? sorusunun yanıtı...




Gayrimenkul alım – satımında ortaya çıkan tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla, gayrimenkulün gerçek alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor. Yani tapu harcı emlak vergi değeri üstünden değil, alım – satım bedeli üstünden hesaplanıyor. Ayrıca pek çok insan gayrimenkulu satın almak için kullandığı konut kredisi üstünden tapu harcı oranını hesaplayacağı düşüncesine kapılıyor. Ancak tapu harcı ne konut kredisi ne de vergi değeri üzerinden hesaplanıyor. 


Bir örnek... 

Tapu harcı hangi bedel üzerinden hesaplanır? sorusunun yanıtını somut bir örnekle ifade edersek; Satın alacağınız dairenin gerçek satış bedelinin 350 bin TL olduğunu varsayalım. Bu dairenin emlak vergi değeri 50 bin TL ve kullandığınız kredinin de 250 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda tapu harcı söz konusu dairenin ne emlak vergi değeri olan 50 bin TL, ne de kredi miktarı 250 bin TL üzerinden hesaplanır. Tapu harcı dairenin gerçek satış bedeli yani 350 bin TL üzerinden hesaplanır. 


Kanundaki yeri...

Tapu harcının gayrimenkulün gerçek alım satım bedeli üstünden hesaplanacağı, 6 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5766 sayılı kanunun 11/c maddesi ile Harçlar Kanun'unun 63'üncü maddesinde yapılan değişiklik sonucunda belirlendi. Burada belirtilmesi gereken istisna ise; gayrimenkulün gerçek alım satım bedeli emlak vergi değerinin altındaysa, tapu harcı oranının emlak vergi değeri üstünden hesaplanacağı. 




Geri Dön