18 / 04 / 2024

Tapu harcı hangi bedel üzerinden ödenir?

Tapu harcı hangi bedel üzerinden ödenir?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde, devir işleminin yapılabilmesi için tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Harç, binde 20 oranında hesaplanıyor. Peki, tapu harcı hangi bedel üzerinden ödenir?



Tapu harcı hangi bedel üzerinden ödenir?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde, devir işleminin yapılabilmesi için tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Bu harç, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu harçları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Kimi zaman kullanılan kredi miktarının az olması, rayiç bedelinin daha düşük olması gibi durumlarda da gerçek satış bedeli yerine bu bedel beyan edilerek daha az tapu harcı ödenmiş oluyor.


Gerçek satış bedelinin rayiç bedelden ve kredi miktarından yüksek olması halinde yine bu bedelin beyan edilmesi gerekiyor.


Aksi durumda tapu harcı cezası kesiliyor. Tapu dairesinde yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.



Tapu şerhi için gerekli evraklar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön