18 / 04 / 2024

Tapu harcı hesaplama 2015!

Tapu harcı hesaplama 2015!

Arsa, arazi, ev ve işyeri gibi gayrimenkullerin tapu devir işlemleri Tapu Müdürlüğünde yapılıyor. Peki, ne kadar tapu harcı ödenir? İşte tapu harcı hesaplama 2015 formülü ve örneği..



Tapu harcı hesaplama 2015!

Arsa, arazi, ev ve işyeri gibi gayrimenkullerin tapu devir işlemleri Tapu Müdürlüğünde yapılıyor. Satıcıdan alıcıya devir yapılırken tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödeniyor. Ancak kimi zaman tapu harcı masraflarını tarafların anlaşmalarına göre, yalnız alıcı ödeyebiliyor.


Ödenecek tapu harcı hesaplaması gerçekleşen satış bedeli üzerinden yapılıyor. Tapu harcı hesaplamalarında binde 20 oranı kullanılıyor.


Tapu harcı hesaplama 2015 örneği:

Bir ev aldığınızı ve tapu devir bedelinin 200 bin TL olduğunu farz edelim. Buna göre tapu harcı masraflarını iki taraf da ödeyecekse 4 bin TL alıcı tarafından; 4 bin TL ise satıcı tarafından ödeniyor. Ancak yalnız alıcı ödeyecekse, 8 bin TL'lik masraf yapılıyor.


Ayrıca, döner sermaye harcı ödemesinin de bu süreçte yapılması gerekiyor. 2015 yılı tapu harcı döner sermaye bedeli 82,50 TL olarak tahsil ediliyor.


Tapu harcı hesaplaması yapıldıktan sonra bu masrafların nereye ödenmesi gerektiği merak edilen sorular arasında karşımıza çıkıyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca anlaşmalı bankalar tarafından da tapu harcı tahsil edilebiliyor.



Tapu harcı cezası geldi ne yapmalıyım?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön