20 / 04 / 2024

Tapu harcı hesaplama aracı!

Tapu harcı hesaplama aracı!

Taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Gerçekleşen devir işlemi için tarafların belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor. İşte tapu harcı hesaplama aracı..



Tapu harcı hesaplama aracı!

Taşınmaz malların devir işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Gerçekleşen devir işlemi için tarafların belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor.


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki, tapu harcı nasıl hesaplanır?


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. 


Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup, satış değeri üzerinden bu oran hesaplanıyor.


Örnek:

100 bin TL kredi çekilen ancak gerçek alım satım değeri 150 bin TL olan bir mesken için 150 bin TL üzerinden harç ödemesi yapılacak. Buna göre 3 bin TL'nin hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor.


Buna göre toplam 6 bin TL harç ödemesi yapılıyor. Ayrıca döner sermaye masrafları da ödeniyor.



Tapu harcı ödemesi nereye yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön