29 / 03 / 2024

Tapu harcı hesaplama programı 2015!

Tapu harcı hesaplama programı 2015!

Tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifede yer alanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabi tutuluyor. Peki, tapu harcı nasıl hesaplanır? İşte tapu harcı hesaplama programı 2015...



Tapu harcı hesaplama programı 2015!

Tapu ve kadastro işlemlerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifede yer alanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabi tutuluyor.


Tapu dairesinde gerçekleşen taşınmaz mal alım satım işlemleri için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki, tapu harcı nasıl hesaplanır?


Tapu harcı hesaplama programı 2015...

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanır ve ödenir.


Örnek:

Değeri 150 bin TL olan bir mesken için hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı 3000 TL tapu harcı ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı eksik ödenirse cezası nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön