29 / 03 / 2024

Tapu harcı indirimine dikkat!

Tapu harcı indirimine dikkat!

Emlakçılar, vatandaşların alım satımlarında binde 15 oranındaki tapu harcının binde 5'e çekildiğine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti



Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, konut, işyeri ve diğer gayrimenkullerin alım satımlarından alıcı ve satıcının her birinden binde 15 oranında alınan tapu harcının üç aylığına binde 5'e çekildiğini hatırlattı. Böylece hem tapu işlerinin gerçek bedeller üzerinden kaydedilerek kayıtlı ekonomiye geçişinin teşvik edilmesi hem de inşaat sektörünün canlanmasına katkı sağlanmasının amaçlandığını kaydeden Taflan "Burada vatandaşların dikkat etmesi gereken bir husus var. Oda yapılan satışlarda belediye emlak değer üzerinden değil, gerçek satış değeri üzerinden toplamda yüzde 1 harç (binde beş) oranı ödemesidir. Yeni düzenlemeye göre, tapu işlemleri sırasında gösterilecek değer emlak değeri değil normal alım-satım değeri olacaktır. Buna göre tapu harcı gerçek değer üzerinden hesaplanacaktır. Yapılacak alım-satımlarda 3 aylık geçici süre içinde yüzde 1 oranında harç ödeneceğinden yapılacak satışların gerçek değerinde gösterilmesinde fayda vardır" dedi.

Tapu harçlarına ilişkin yapılan düzenlemede daha önce mirasçılara intikalde alınan tapu harcının kaldırıldığını da belirten Taflan "Miras kalan gayrimenkullerin paylaşılmasında alınan harç ise binde 9 dan binde 18 çıkartılarak ikiye katladı. Bu artış sadece paylaşım (taksim) halinde uygulanmaktadır. Eğer miras kalan gayrimenkul paylaşılmaksızın mirasçılar adına tescil ettirilse harç ödemeyeceklerdir. Vatandaşlar miras kalan gayrimenkullerde intikal harcından dolayı işlem yapamadıkları için gayrimenkuller yıllarca ölmüş kişiler üzerinde görülüyordu. Bunun neticesinde tapu kayıtları gerçek hak sahipleri üzerine görünmüyordu. Buna istinaden genele baktığımızda intikal harçlarından dolayı mirasçılar kendi adlarına tescil yapmakta zorluk çekiyorlardı. İntikal harçlarının kalkmış olmasından dolayı gayrimenkullerin intikal işlemlerinin yapılmasında fayda vardır. Ayrıca; intikal yapıldıktan sonra gayrimenkulünü satmak istediklerinde şu anki mevzuat çerçevesinde binde 5 oranında (yüzde 1) alıcı ve satıcı tarafından alım satım harcı olarak ödenecektir. İnşaatı tamamlanan yapıların bina ile ilgili tüm teknik işlemler tamamlandıktan sonra yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğunu gösterir belgelerin tamamlanmasından sonra alınması gereken Yapı Kullanma izin belgelerinde harç oranı 100 TL'ye düşmüştür" diye konuştu.

KAT MÜLKİYETİNİ YAPTIRMAYANLARA CEZA

Ayhan Taflan, yapı kullanma harçlarının yüksek olmasında dolayı gayrimenkul sahiplerinin geçmişte yapı kullanma izin belgesini alamadıklarını ifade ederek "Yapılan daire alım-satım alış-verişlerinde yapıcı firma ile alıcı arasında yapı kullanma harçlarından dolayı bazı olumsuzluklar yaşanmaktadır. Ana gayrimenkullerde yasa gereği mecbur tutulan kat mülkiyetine geçiş mevzuatına istinaden eskiden ortalama her bağımsız bölüm için 800 TL. olan yapı kullanma harçlarının 100 TL'ye düşmesinde yapı kullanması alınmamış ana gayrimenkullerin kat mülkiyeti yasasındaki yapılan değişikliğe istinaden bu fırsatı değerlendirip kat mülkiyetine geçmelerinde yarar vardır. Yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı binada, yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi; ayrıca kanundan önce kat irtifakı kurulmuş ve yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrimenkullerde, 14.11.2007 tarihinde kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluk haline getirilmiştir. Kat mülkiyetine geçiş yapılmadığı takdirde her bağımsız bölüm için ödenecek olan 1000 TL. ceza ile karşı karşıya kalmamaları açısından süre dolmadan kat mülkiyetine geçmelidirler. Gayrimenkul sahiplerinin cins değişikliği için yoğun olan taleplerinden dolayı kadastro müdürlüğü 1 ile 1,5 ay arasında gün vermesinden ötürü taleplerini 11. aya kalmadan başvuru yapmalarını öneriyorum" şeklinde konuştu.

Ekonomik paket çerçevesinde yapılan bu uygulamaların 3 ay değil de 2009 yılı sonuna kadar devam etmesini arzu ettiklerini de belirten Taflan "Burada vatandaşların dikkat etmesi gereken diğer bir husus ise bu değişikleri art niyetli kişilerin fırsat bilip eski harç oranlarına göre vatandaşlardan para talep etmeleridir. Bu tür problemlerle karşılaşmamaları açısından yetkili kurumlardan harçlar ve mevzuatlar ile ilgili bilgi almalarını tavsiye ederim" uyarısında bulundu.

Sabah Emlak


Geri Dön