29 / 03 / 2024

Tapu harcı masrafları 2017!

Tapu harcı masrafları 2017!

Tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için belli oranlarda harç ödeniyor. Peki, tapu harcı masrafları 2017 nelerdir? Tapu harcı masrafları 2017 ne kadar?



Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemleri için belli oranlarda harç ödemesi yapılması gerekiyor. Bu harç, 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifeye göre ödeniyor.


Tapu harcı masrafları, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki, tapu harcı masrafları 2017 nelerdir? Tapu harcı masrafları ne kadar?


Tapu harcı 2017 ne kadar?

Konut tapu harcı normalde binde 20 olarak uygulanıyordu. Ancak Bakanlar Kurulu'nun yapmış olduğu indirim ile 30 Eylül'e kadar konut devir işlemlerinde binde 15 oranında harç ödemesi yapılıyor. Bu indirim işyeri devir işlemlerinde de geçerli oluyor.


Ancak Bakanlar Kurulu'nun tapu harcı indirimi arsa ve araziler için geçerli olmuyor. Bu nedenle arsa ve araziler için yine binde 20 oranında tapu harcı ödeniyor. Bu oranı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor.


Tapu dairesinde alıcının ödemekle zorunlu olduğu masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. Bu bedel 2017'de 90,50 TL olarak tahsil ediliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön