25 / 04 / 2024

Tapu harcı nasıl ödenir?

Tapu harcı nasıl ödenir?

Tapu dairesinde alım satım işleminin gerçekleşebilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve akabinde tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harcı nasıl ödenir? Tapu harcı nereye ödenir?



Tapu harcı nasıl ödenir?

Tapu dairesinde alım satım işleminin gerçekleşebilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve akabinde tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, ödenmesi gereken harç bedeli nasıl hesaplanır? Tapu harcı nasıl ödenir?


Tapuda ödenecek harç bedeli, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Harç, hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında ödeniyor.


Belgelerin tesliminden sonra size işleminizin başladığı dosya numaranızla birlikte bir SMS'le bildiriliyor. İşlem hazırlandıktan sonra ise ikinci bir SMS'le tapu harcını bankaya yatırmanız istenecek ve bir randevu saati veriliyor.


Tapu müdürlüklerinin size atacağı bilgilendirme mesajı ile verginizi yatırabileceğiniz Tapu müdürlükleriyle anlaşmalı bankalara giderek tapu harcınızı yatırabiliyorsunuz.


Tapu harcı ödemeleri artık cep telefonuyla veya internet üzerinden de yapılabililiyor ve dekonta gerek kalmıyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 


Dolandırıcılığı bitirmek için tapu müdürlüklerinin içine ATM cihazları yerleştiriliyor. Böylece vatandaş en kolay biçimde sıra beklemeden ve yanında para taşıma telaşı olmadan işini halledebiliyor.


Tapu harcının eksik beyan edilmesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön