28 / 03 / 2024

Tapu harcı pişmanlık beyannamesi ne zaman verilir?

Tapu harcı pişmanlık beyannamesi ne zaman verilir?

Tapuda eksik tapu harcı ödeyenlerin Maliye tarafından fark edilmesi halinde ise kişi cezalı duruma düşüyor. Cezadan pişmanlık dilekçesi ile kurtulunabiliyor. Peki, tapu harcı pişmanlık beyannamesi ne zaman verilir?



Tapu harcı pişmanlık beyannamesi ne zaman verilir?

Taşınmaz malların devrinde; satışa konu olan gayrimenkullerin gerçek alım-satım bedellerinin beyan edilmesi ve bu gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Ayrıca beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi de veriliyor.


Ancak kimi vatandaşlar, alım-satım işleminde bulunup, söz konusu mülkün değeri olduğundan düşük gösterilebiliyor. Bu durumun Maliye tarafından fark edilmesi halinde ise kişi cezalı duruma düşüp, tapu harcı cezasını ödemek zorunda kalabiliyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Bu nedenle kasıtlı ya da kasıtlı olmadan eksik ödenen tapu harcının ilgili her iki taraf tarafından da ödenmesi yararlı olacaktır. Tapu harcı pişmanlık beyannamesi ne zaman verilir?


Tapu harcı pişmanlık beyannamesinin; tapuda eksik beyanname verildiğinin Maliye tarafından farkedilmeden verilmesi gerekiyor.


Tapu harcı pişmanlık beyannamesi nasıl verilir?


............... VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE



Dairenizin ............... Vergi kimlik numaralı mükellefiyim. ............Vergilendirme dönemine ilişkin ............ Vergisi beyannamemi, kanuni süresi içinde verememiş/eksik vermiş bulunmaktayım.

Ekte sunulan beyannamenin , 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371’inci maddesi hükümlerine göre kabulünü ve gerekli işlemin yapılmasını arz ederim.


ADRES:


.../..../....

                                                                                                    

Mükellef                                           

(Vekili veya Temsilcisi)                             

Ad, Soyadı ve İmza



EKLER:

1-..... Vergilendirme Dönemine Ait... Vergisi Beyannamesi


Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön